Hlavní obsah

Milióny za Morávka na obzoru, soud posvětil řešení kauzy tří Bohemek

Nejen výkonný výbor Fotbalové asociace ČR, ale také Městský soud v Praze posvětil řešení kauzy tří klubů s názvem Bohemians. Osm let trvající spor konečně dospěl ke smíru na fotbalové půdě loni na podzim, soud se přidal nyní. Dohoda by měla uvolnit peníze, jež zadržuje Schalke 04 za přestup Jana Morávka z Bohemians 1905. Jedná se přibližně o 50 miliónů korun.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Kapitán Bohemians Praha 1905 Josef Jindřišek přebírá trofej pro vítěze fotbalové Tipsport ligy.

Článek

Městský soud v Praze rozhodl o vstupu FAČR jako věřitele do konkurzního řízení vedeného se společností FC Bohemians Praha. Formálně tak potvrdil koupi a převedení akcií ze strany FC Bohemians na FAČR, na kterém se v listopadu dohodli předseda asociace Miroslav Pelta a šéf FC Bohemians Michal Vejsada.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Spekuluje se, že Pelta v rámci mimosoudního vyrovnání nabídl Vejsadovi 20 miliónů korun. Na Strahově jen potvrdili, že i FAČR bude něco tratit. „Je to tak, ovšem nechci prozrazovat konstrukci řešení," řekl po uzavření dohody generální sekretář Rudolf Řepka. „Detailní závěry nechceme komentovat. Jde o dohodu tří subjektů, takže všechny tři strany k ní musely nějak přispět. Nějaká část viny půjde také za FAČR," avizoval.

„Pro fanoušky v Ďolíčku je podstatné, že toto řešení umožňuje, aby Bohemka dál existovala," poukázal tiskový mluvčí asociace Ondřej Lípa.

Dohoda se netýká střížkovské Bohemky

Schalke peníze za Morávka v roce 2009 pozdrželo, jelikož kvůli soudnímu sporu nevědělo, komu má částku uhradit. Peníze by nyní měly připadnout FAČR, která by z nich měla uhradit závazky v konkurzu a dořešit celý spor.

„Peníze za Morávka zatím k dispozici nemáme. Představenstvo je opatrné, takže do nových hráčů je zatím obratem investovat nebude. Záležitost však finalizují právníci, snad během února by měly být konkrétní výsledky," rekapituloval začátkem ledna Ladislav Valášek, ředitel Bohemians Praha 1905.

Dohoda se ovšem netýká střížkovské Bohemky. Druholigový klub Karla Kapra stále vystupuje pod názvem FK Bohemians Praha, přestože mu to soud zakázal. Kapr zažaloval FAČR o náhradu škody.

Reklama

Související témata: