Hlavní obsah

Plzeň mladého Stratila bere, na jaře ho však ještě nechá hostovat v Příbrami

Udělal na testech dobrý dojem a řekl si o angažmá. Dvacetiletý talentovaný fotbalista Lukáš Stratil je první zimní posilou Viktorie Plzeň. Ofenzivní hráč podepíše s obhájcem titulu v následujících dnech smlouvu na tři a půl roku. Jarní část sezóny však ještě odehraje na hostování v Příbrami, odkud do Štruncových sadů přichází.

Foto: fcviktoria.cz

Lukáš Stratil si řekl v Plzni o angažmá.

Článek

Odchovanec ostravského Baníku vstřelil na podzim tři ligové góly a byl jedním z objevů soutěže. Příbram si údajně Lukáše Stratila cení na 10 miliónů korun a o nejmladšího člena reprezentační jedenadvacítky se strhla mela. Hráčův agent Ondrej Chovanec potvrdil oficiální nabídku Jablonce, ve svém hledáčku měla šikulu také Sparta.

Jenže Plzeň byla nejrychlejší. Nejprve po lákavém talentu sáhla a zapojila ho do přípravy, po soustředění v Turecku už měla jasno.

„Lukáš patří mezi nejtalentovanější české hráče současnosti. Na  podzim v Příbrami potvrdil, že je již plně adaptovaný na prvoligovou úroveň," uvedl příchod odchovance Baníku generální manažer Viktorie Adolf Šádek na klubových stránkách. „Lukáše jsme měli možnost pozorovat během tureckého soustředění, vedle nesporných sportovních kvalit ukázal také vysokou tréninkovou morálku a bezproblémovou povahu. Pevně věřím, že v něm Viktoria získává velkou fotbalovou osobnost budoucnosti."

V létě už by se měl prát o místo v sestavě

Juniorský reprezentant se po příletu Viktorie z Turecka vrátil do Příbrami, kde stráví jarní část sezóny na půlročním hostování. „Prioritou pro nás je, aby Lukáš zůstal v maximálním zápasovém zatížení. V Příbrami může získávat cenné ligové zkušenosti, pevně věřím, že středočeskému celku bude schopen výrazně pomoci. Počítáme s tím, že v letní pauze se již Lukáš popere o místo v kádru Viktorie," avizuje Šádek.

„Příchod Lukáše bereme v tuto chvíli především jako vklad do budoucnosti. Zároveň nás pak těší, že Viktoria po letním příchodu Tomáše Hořavy pokračuje v reinvestování části prostředků z evropských pohárů zpět do českého fotbalu."

Stratil se mezitím vrátil zase do Turecka, kde je na soustředění pro změnu s Příbramí. „Jsem strašně šťastný, že se kluby dohodly. Z času stráveného s Viktorií jsem si odnesl množství zkušeností a především pak pro mě tyto dny znamenaly další obrovskou motivaci do budoucna," líčí spokojeně.

„Zároveň jsem rád, že na jaře ještě můžu pomoci Příbrami. Máme tým na klidný střed tabulky a já udělám maximum pro to, abychom byli bodově co nejúspěšnější. Viktorce samozřejmě budu držet palce a věřím, že v létě se vrátím do přípravy ještě silnější a připravený poprat se o místo v kádru."

Na jaře pomůže příbramským záchranářům

Hráčův agent věří, že hráč udělal zásadní krok v kariéře. „Lukáš se řadí mezi největší ofenzivní talenty Česka a jednání tomu odpovídala. Oba kluby však řadily na první místo sportovní rozvoj hráče a za to jim patří velký dík. Viktoria opět potvrdila, že prostředky generované úspěchy v evropských pohárech je schopná opakovaně investovat do českého fotbalu," říká Chovanec.

Příbram tak nebude škodná, navíc jí Stratil pomůže v jarní bitvě o záchranu. „Přestup každého hráče, který částečně projde naší mládeží a následně přestoupí do tak ambiciózního klubu, jakým je plzeňská Viktoria, je pro nás vyznamenáním. Cítím to jako další krok v Lukášově kariéře a pevně věřím, že transfer bude přínosný pro všechny strany. Nicméně jsem rád, že během jara bude Lukáš k dispozici Petru Čuhelovi v Příbrami. Jsem přesvědčen, že naváže na podzimní výkony a pomůže našemu týmu k cestě do klidnějších vod ligové tabulky," těší se generální ředitel Petr Větrovský.

Reklama

Související témata: