Hlavní obsah

Skončit s fotbalem? To by možná byla moje smrt, říká ostravský Davor Kukec

Antalya

Žádný z fotbalistů Baníku Ostrava nevypadá na herním soustředění v turecké Antalyi tak dobře, jako Davor Kukec. Přitom vůbec nebylo jisté, že mu na Bazalech prodlouží smlouvu. Na podzim hrál sedmadvacetiletý Chorvat málo, pořád si stěžoval na bolesti a několik lékařů mu dokonce rovnou řeklo, ať se připraví i na to, že kvůli bolavým zádům bude muset s fotbalem skončit.

Foto: www.fcb.cz

Ostravský fotbalista Davor Kukec se raduje z gólu.

Článek

Bál jste se, že Baník vám smlouvu neprodlouží?

Nemohu říct, že jsem se zrovna bál. Ale když jsem byl dva měsíce zraněný a nehrál jsem, musel jsem počítat, že možná mi smlouvu neprodlouží. Kdyby se to stalo, šel bych jinam a život by plynul dál. Ale hrozně nerad. Baník je totiž pro mne více než jenom fotbalový klub, zejména svými fanoušky, kteří zůstávají věrní i ve zlých časech.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Baník prodloužení podmínil, že nastoupíte do přípravy zdravý.

Celý měsíc všichni vidí, že jsem zdravý, že konečně mě nic nebolí. Makám na plné obrátky a trenér mi řekl, že je se mnou spokojený. To mě ještě více povzbudilo.

Kdo vám pomohl nejvíce?

Nejvíce? Lékař chorvatské reprezentace. Měl jsem posunutou ploténku a ta byla zdrojem všeho zlého. Přiznám se, že už jsem se o sebe bál, protože někteří lékaři, čeští i chorvatští, mě připravovali, že s fotbalem budu muset skončit a to si neumím představit, to by byla možná moje smrt. Jsem opravdu šťastný, že se konečně cítím skvěle. Ale když se v myšlenkách vrátím kousek zpátky, obavy mám pořád. Co když se problémy vrátí? Raději ani nemyslet.

Máte tak velkou chuť do fotbalu, jak je patrné v přípravných utkáních?

Tu největší možnou! Dlouho jsem nehrál, fotbal mi strašně chyběl. Povzbuzuje mě víra, že jsme na jaro velmi dobře připraveni. Akorát mě mrzí, že nedávám góly a proto říkám Davor ještě formu nemá. Až Davor bude dávat góly, tak bude mít i formu (úsměv).

O Jihoevropanech se říká, že je na nich okamžitě vidět, kdy se jim chce a kdy nechce. Je to tak, souhlasíte?

Odpovím, jak se já dívám na svůj fotbal.  Pokud se mi daří, tak hraju až hřiště je mi malé, ale když se mi nedaří, tak opravdu mohu působit dojmem, že se mi nechce. Abych hrál dobře, potřebuji podporu od spoluhráčů. Když oni budou na hřišti dobří, i já budu dobrý.

Myslíte, že Baník je silnější, než byl na podzim?

Ano, to je můj názor. Hrajeme kombinační fotbal, který trenér Komňacký po nás chce, myslím, že jsme ho pochopili. Ale až liga ukáže, jak je tomu doopravdy.

Když se vracíte do hotelu z tréninku, všichni vypadáte hodně unaveně. Je to tak, že i dva a půl týdne do začátku ligy dostáváte pořádně do těla?

Tréninky jsou těžké, ale my jsme v tabulce předposlední, proto musíme tvrdě trénovat, abychom měli šanci zachránit se.

Který z nových hráčů pomůže Baníku nejvíce?

To nevím. Možná, že všichni. Alespoň co vidím na tréninku, tak všichni jsou dobří fotbalisté. Pro záchranu musíme udělat úplně všechno. Baník nesmí nikdy spadnout, už kvůli svým fanouškům ne.

Co nového přinesl trenér František Komňacký?

Víru, že co po nás chce, je správné. Má přece český titul s Baníkem a slovenský s Ružomberokem, ví, kudy vede cesta k úspěchu. Že má velkou autoritu, říkat nemusím, to je jistě každému jasné.

Skončil Martin Lukeš, jak jste to přijal?

V kabině to způsobilo šok. Nikdo jsme s tím nepočítali. Luky byl hráč, s nímž jsem mohl hrát, kombinovat. Možná bude na trávníku chybět, v kabině ale určitě.

Může ho nahradit Václav Svěrkoš?

Bože dej, aby mu drželo koleno. Pokud bude držet, Svěrky stoprocentně pomůže. On totiž neztratil to fotbalové, co má on a nemá spousta jiných fotbalistů. Tím je výjimečný.

Reklama

Související témata: