Hlavní obsah

Liberec - Midtjylland 2:1Fotbalisté Liberce porazili lídra dánské ligy, Baník se zalekl tvrdé hry Košic

Aktualizováno

Fotbalisté Liberce porazili v prvním utkání na soustředění v Portugalsku vedoucí tým dánské ligy Midtjylland 2:1. Severočeského účastníka jarních bojů Evropské ligy poslala v duelu turnaje Atlantic Cup do vedení ukrajinská posila Jevgen Budnik, po přestávce přidal druhý gól Nizozemec Kevin Luckassen, kterého Slovan testuje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zimní posila Liberce záložník Marek Jarolím se podílel na výhře Slovanu nad lídrem dánské ligy

Článek

Liberec ukázal před blížícím se soubojem Evropské ligy s Alkmaarem slibnou formu a lídra dánské nejvyšší soutěže především v první půle až nečekaně jasně přehrával. Velmi aktivní byl Ukrajinec Rybalka, který v 21. minutě zblízka trefil tyč.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Slovan svou převahu zužitkoval jedenáct minut před pauzou, kdy střela agilního Šurala orazítkovala tyč a Budnik pohotově dorazil míč do odkryté branky. Po pauze se hra vyrovnala, ale skóroval opět šestý tým české ligy.

Nizozemský mladík s ghanskými kořeny Luckassen při úniku chladnokrevně prostřelil soupeřova gólmana a naznačil, že by mohl být slibnou posilou do ofenzivy, kterou oslabil odchod Michaela Rabušice do Verony. Po chybě liberecké obrany v 74. minutě snížil Römer, kouč Jaroslav Šilhavý prostřídal sestavu, ale Slovan už výhru udržel.

Liberec čekají v rámci turnaje Atlantic Cup ještě dva zápasy. V pátek si zahraje proti dalšímu dánskému týmu FC Kodaň a v pondělí proti švédskému Örebro.

Trenér Komňacký: Byla to holomajzna

Ostravský Baník ve svém druhém přípravném utkání na kempu v Antalyi remizoval s Košicemi 1:1. Výsledek je stejný jako s ukrajinskou Oděsou, ale výkon byl mnohem horší.

„Tentokrát mám k hráčům hodně výhrad," pozastavil se nad předvedenou hrou trenér František Komňacký. „Soupeř zjevně vzal utkání s námi hodně prestižně, někdy agresivitu přeháněl. Na naše technické hráče zejména v prvém poločase to platilo, schovávali se. Ke kombinační hře jsme se nedostali, na hřišti pořád někdo polehával, byla to holomajzna."

I tak ale trenér označil zápas za poučný. „Podobně mohou proti nám hrát například Bohemians nebo Příbram, týmy, které umějí také přitvrdit. My se musíme s takovým způsobem hry vyrovnat."

Že se utkání nepovedlo, věděl i Ján Greguš. „Z naší strany to bylo jakési utahané, pomalé, neměli jsme jiskru." Nepříjemností je, že si poranil koleno Sinělnikovs a musel střídat.

V prvém poločase se Baník dopouštěl mnoha chyb v obranné fázi, Košice měly tři čtyři dobré brankové možnosti, ale střelba byla zoufalá. Ve 42. minutě napřáhl Krmenčík z dobrých dvaceti metrů a přesně trefil levý horní roh košické branky.

Ve druhém poločase mohli náskok Baníku zvýšit Kukec, Holzer, který běžel s míčem sám na brankáře, i De Azevedo, ale žádný z nich neuspěl. Naopak po zbytečné ztrátě balónu uprostřed hřiště Košice přešly do rychlého útoku a tečovaná střela Bosňana Haskiče byla pro gólmana Šroma nechytatelná. V poslední minutě tutovku ještě spálil Šašinka.

Příležitost zahrát si dostali opět všichni hráči do pole s výjimkou stopera Frydrycha, který má lehce natažený sval, ale v sobotním utkání proti rumunské Constantě už by měl hrát.

Stratil vystřelil Příbrami výhru 

Fotbalisté Příbrami vyhráli na soustředění v Turecku nad lídrem druhé maďarské ligy Nyíregyháza Spartacus 2:0. Oba góly zaznamenal Lukáš Stratil, který v Příbrami zůstal na hostování poté, co tento týden přestoupil do Plzně.

Stratil, který nastoupil na svém oblíbeném postu v útoku, nejprve skóroval po sklepnutí od Hájovského po rohovém kopu. Ve druhé půli pak zužitkoval akci Danovského, který obešel brankáře a nahrál Stratilovi do jasné šance.

Stejně jako při úterní porážce 1:3 s Podbeskidzie nastoupil za Příbram arménský reprezentant Levon Hajrapetjan, který je v mužstvu na zkoušce. "Je to levý bek, který naposledy působil v polském prvoligovém celku. Dostali jsme na něj tip, tak ho vyzkoušíme a uvidíme," uvedl pro klubový web generální ředitel Petr Větrovský.

Také Dukla a Jihlava zvítězily

Uspěla také pražská Dukla, která na Kypru zdolala polský tým Zaglebie Lubin 2:0. Nejprve se v 58. minutě prosadil střelou z 30 metrů stoper Štetina, deset minut před koncem pak zužitkoval Božičův centr na zadní tyč Engelmann.

"V úvodu na nás bylo patrné, že hrajeme letos prvně na travnatém hřišti. Byli jsme ve všem druzí, naštěstí soupeř svou převahu ke vstřelení branky nevyužil. Postupem času jsme získávali půdu pod nohama. Myslím si, že ve druhém poločase byl náš výkon lepší a naše vítězství v něm bylo zasloužené. Lukáš krásně trefil branku z dálky a pak už jsme si daleko víc věřili a konec dohráli dobře," zhodnotil zápas pro klubový web trenér Dukly Luboš Kozel.

Na vítězné vlně pokračovala Jihlava, která porazila rumunský tým Botosani 2:0 a připsala si osmou výhru z deseti přípravných zápasů. Trefili se Karlík a Mešanovič, který je se sedmi góly nejlepším střelcem Vysočiny v přípravě.

Slavia zahazovala šance

Slavia prohrála v druhém přípravném utkání na soustředění v Turecku s Constantou 0:1 a nenavázala tak na nedělní vítězství nad maďarským Haladásem. Červenobílým se tentokrát nedařilo v koncovce, aktuálně patnáctý tým rumunské ligy rozhodl o těsné výhře gólem v 47. minutě.

V první půli nasadil trenér Miroslav Koubek silnější sestavu, která soupeře přehrávala, ale gól nedala. Po změně stran poslal slávistický kouč na hřiště spíše mladíky a hned po dvou minutách se prosadil hlavou Gavra.

Slavia měla několik šancí na vyrovnání, deset minut před koncem k němu byl blízko Bazal, ale trefil jen tyč. Dvě branky neuznali rozhodčí Pražanům kvůli ofsajdu.

Celý zápas odehrál ve středu obrany Jihoafričan Roger Da Costa, kterého Slavie testuje. Naopak navrátilec útočník Tomáš Necid kvůli drobnému zdravotnímu problému odpočíval. "Trénovat můžu na sto procent, v ničem mě to nelimituje, ale nechceme nic riskovat," řekl Necid pro slávistické internetové stránky.

Do utkání ještě nezasáhly ani dvě nové posily jihoafrický bek Keegan Ritchie a Francouz Damien Boudjemaa.

Přípravná fotbalová utkání v Turecku:
Baník Ostrava - Košice 1:1 (1:0)
Branky: 42. Krmenčík - 88. Haskič.
Baník: Šrom - Vengřinek (46. Zawada), Kaša, Baránek (77. Stronati), Sinělnikovs (22. Sukup) - Mensah (46. Lindpere), Greguš (60. Foltýn) -  Narh (46. De Azevedo), Kukec (67. Svěrkoš), Štěpán (60. Holzer) - Krmenčík (77. Šašinka).
Příbram - Nyíregyháza Spartacus 2:0 (1:0)
Branky: 23. a 66. Stratil.
Příbram: Rondzik (46. Štěpanovský) - Jugas (68. Tarczal), Hájovský, Kvída, Pleško - Brandner (65. Mareš), Hajrapetjan (56. Divíšek), Mašán, Danoski (79. Volešák) - Šlapák (84. Zeman), Stratil (84. Řezníček). Trenér: Čuhel.
Znojmo - Vorskla Poltava 0:1 (0:1)
Branka: 35. Januzi z pen.
Znojmo: Hrubý - Helísek, Hnaníček, Jurič, Cihlář - Liener, Lacko - Reljič, Haurdič, Gál-Andrezly - Vašíček (20. Crnkič). Trenér: Kalvoda.
Dukla Praha - Zaglebie Lubin 2:0 (0:0), hráno na Kypru
Branky: 58. Štetina, 80. Engelmann.
Sestava Dukly: Rada - Božič, Štetina, Vorel, Hanousek - Hlinka, Gedeon (70. Koval), Kalouda (80. Ouedraogo) - Mareš (70. Černý), Pospěch (70. Marek), Berger (70. Engelmann). Trenér: Kozel.
Slavia Praha - Viitorul Constanta 0:1 (0:0)
Branka: 47. Gavra.
Slavia - I. poločas: Čontofalský - Dostál, Škoda, Da Costa, Tusjak - Gecov, Hrubý - Koreš, Piták, Juhar - Vošahlík.
II. poločas: Černý - Dostál, Souček, Da Costa, Tusjak - Hrubý, Zmrhal - Prošek, Bazal (73. Lička), Mensah - Vyhnal. Trenér: Koubek.
Vysočina Jihlava - FC Botosani (Rum.) 2:0 (2:0)
Branky: 2. Karlík, 13. Mešanovič.
Sestava Jihlavy: Hanuš - Mikula, Krejčí (60. Jánoš), Šourek, Marek (60. Josl) - Masopust (60. Kukol), Karlík, Kučera (60. Jungr), Kosak (60. Vaculík) - Marcin (60. Koloušek), Mešanovič (60. Harba). Trenér: Rada.
Slovan Liberec - FC Midtjylland (Dán.) 2:1 (1:0), hráno v Algarve
Branky: 34. Budnik, 59. Luckassen - 74. Römer.
Liberec: Hroššo - Coufal, Kováč (77. Karišik), Rajnoch (77. Pimpara), Frýdek - Pavelka (84. Douglas), Rybalka (46. Sackey) - Šural (60. Kolár), Jarolím (84. Obročník), Luckassen - Budnik (46. Ndiaye). Trenér: Šilhavý.

Reklama