Hlavní obsah

!!! NEPOUZIVAT

PRAHA

Asi 1000 příznivců fotbalistů Baníku vyrazilo dnes ráno z Ostravy speciálně vypraveným vlakem do Prahy, kde se jejich tým utká odpoledne se Spartou. Většina fanoušků už byla značně opilá. Celou noc strávili v klubech na Stodolní ulici a pak bez spánku šli rovnou na vlak. "Jedeme rozbít Prahu," řekl jeden z nich.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Příznivci Sparty přišli projevit nespokojenost s odvoláním trenéra Františka Straky přímo na Letnou.

Článek

Při odjezdu z Ostravy a také přímo ve vlaku během celé cesty na fanoušky dohlížely desítky policistů. V záloze byla připravena i zásahová jednotka. "Předpokládáme, že vlak by měl do Prahy dorazit plný. Počítáme, že poveze tak 1500 lidí," řekl velitel severomoravské pořádkové policie Petr Lessy.

Odjezd fanoušků policisté zvládli bez větších komplikací a nemuseli zasahovat. Problémy museli řešit ještě dlouho před odjezdem speciálního vlaku. Okolo 03:00 totiž na nádraží v Ostravě-Svinově dorazila asi stovka značně opilých a hlasitých chuligánů, kteří chtěli do Prahy. "Průvodčí ale odmítla vlak s fanoušky vypravit a málem se tady porvali," řekl policista s tím, že vlak nakonec přece jen odjel.

Českými drahami vypravený speciální vlak vyjel před 07:00 z Bohumína na Karvinsku. Po několika minutách zastavoval na ostravském hlavním nádraží, kde už čekalo asi 500 fanoušků. Přijíždějící a čekající se vítali hlasitým pokřikem a vzduchem létaly pivní láhve. Cestující, kteří s fotbalem neměli nic společného, se raději snažili z nástupiště zmizet.

Fanouškům nejde o fotbal, chtějí se jen vybít

"Měl jsem strach mezi nimi projít," svěřil se důchodce z Ostravy, který vyrazil do Brna za vnoučaty. "Už jsem byl dokonce připravený zavolat synovi, že nepřijedu," dodal. Chování fanoušků jej pohoršilo. "Jim nejde o fotbal. Chtějí se jen vybít. Mnozí z nich ani nebudou schopni na stadion dojít. U stánku brali piva po deseti. K tomu rum a vodku," řekl cestující.

Také on fandí Baníku. "Se synem jsem kdysi chodil na Bazaly pravidelně. Dnes už bych tam ze strachu, aby nám něco nepřistálo na hlavě, nešel," dodal muž.

Fanoušci mířící do Prahy se na cestu vybavili alkoholem. Ti, kterým došel ještě před odjezdem, se těšili na další zastávky ve Studénce a Suchdole nad Odrou na Novojičínsku, kde si chtěli zásoby obnovit. Do hlavního města by měla souprava dorazit před 13:00. Speciální vlak Praha - Ostrava bude vyjíždět v 17:15. Jízdenka v jednom směru stála podle mluvčího českých drah 500 korun. "Nemáme šanci všechny překontrolovat, minimálně polovina jede bez jízdenky," řekl průvodčí.

Reklama

Související témata: