Hlavní obsah

Spartě chyběla touha vítězit, říká kouč Hadamczik

Martin Kézr, Igor Bruzl

"Chyběla touha vítězit," naznačil v rozhovoru pro Právo důvod vyřazení svých svěřenců z play-off trenér hokejistů pražské Sparty Alois Hadamczik. "Většina slavistů nikdy ve finále nebyla, řada našich kluků již titul má," dodal. K vynucenému odchodu kapitána Žemličky kouč poznamenal: "Nezajímá mě, odkud hokejista pochází, zajímá mě výkon."

Foto: Internet

Trenér Sparty Alois Hadamczik.

Článek

Sparta po čtyřech letech chybí ve finále extraligy. Jak velké zklamání cítíte?

Pokud mám hovořit jenom za sebe, pak jsem si po hladkém průběhu čtvrtfinále s Českými Budějovicemi opravdu myslel, že dojdeme až k sérii o titul. Ovšem vzhledem k průběhu sezóny, kdy Sparta hledala tvář a musela měnit trenéry, beru konečné třetí místo jako dobrý výsledek. Přiznávám, že jsem ale chtěl zlatou medaili, která mi ve sbírce extraligových úspěchů ještě schází.

Máte trenérské zkušenosti z Vítkovic i Třince, jaký byl rozdíl vést Spartu?

Všude po vás chtějí výsledky. Trenér je pod tlakem, aby docílil s mužstvem maximum. Jednu zvláštnost přesto trénovaní ve Spartě má. Jinde by třetí místo bylo považováno za úspěch, jenže tady se bere jako samozřejmost. A s dodatkem, že to mohlo být lepší.

Přijetím angažmá ve Spartě jste dal najevo, že si chcete splnit sen o zisku titulu. Je touha o rok odložena, nebo už pomalu ztrácíte naději?

Ve sportu člověk může chtít, ale nic nejde naplánovat. Stojí proti vám soupeř, který chce totéž. A bohužel ne vždycky se povede, co si zrovna přejete. Zdaleka ne všechno můžete sám ovlivnit, roli hraje spousta objektivních příčin.

Jak moc se lišily vaše představy o fungování klubu i síle mužstva od reality?

Nijak dramaticky. Předpokládal jsem, že tu najdu kvalitní tým a velice dobré zázemí. To všechno se mi potvrdilo. Již v okamžiku přijetí nabídky vést Spartu jsem věděl, že se musím i podřídit nebo přizpůsobit. Neměl jsem s tím ale problém.

Mluví se o napětí ve vedení Sparty. Cítíte to i vy?

Tohle mě absolutně míjí. Vůbec se o dění v managementu nestarám a ani do toho nemám co mluvit. Necítil jsem, že by v klubu vládlo nějaké napětí.

Ani po vynuceném odchodu Žemličky, který patřil do tzv. sparťanského jádra?

Na to je jednoduchá odpověď. Nikdy se nedívám, odkud hráč pochází, nebo kde začínal s hokejem, ale zajímá mě jen jeho výkon. Navíc nejde zastavit čas, všichni stárneme...

Mužstvo jste převzal až v průběhu sezóny, co se vám nepodařilo?

Zvednout produktivitu útočníků. Opravdu jsem si myslel, že góly dávat začnou. Někteří hokejisté s pověstí kanonýrů třeba nastříleli jen dvanáct branek za sezónu, a to je hrozivě málo. Scházela mi u týmu větší zarputilost, touha něco dokázat a vítězit. Vadila mi i absence přímočarosti ve hře. V tom všem nás Slavia v boji o finále jasně předčila.

Hodně mrzí porážka s pražským rivalem?

Devadesát procent slávistů si nikdy v kariéře nezahrálo ani finále, kdežto řada našich kluků už opakovaně získala titul. Na ledě to bylo poznat. Větší touha byla bohužel na straně soupeře.

Hovořil jste o zvláštních praktikách, které v play-off často rozhodují. Prozraďte něco víc?

Teď už bych se k tomu nechtěl vracet, média nejsou vhodná pro řešení věcí, které mě štvou. Český hokej má za sebou sezónu plnou afér, ale řešit to přísluší spíš manažerům než trenérům. Řeknu jen, že třeba nepovažuji za šťastné, aby ředitel extraligy Šulc zároveň vedl disciplinárku a víc ani slovo.

Čeká Spartu horké přestupové léto?

Ke změnám určitě dojde. Třeba Zelenka projevil zájem odejít, jména posil ale prozradit nemohu...

Mluví se o Výtiskovi, Markovi, L. Procházkovi a Tonovi...

Typově vybíráme hráče, aby se zlepšila účelnost naší hry. V hledáčku jich mám víc, než mi nabízíte, ovšem nepřipravuji žádné zemětřesení. Sejdeme se znovu 6. června a pak už jedeme takřka bez dovolené. Od 10. července budeme kombinovat přípravu na ledě a na suchu, nejvíc asi zapracujeme na všeobecné kondiční stránce hráčů.

Už máte představu, jak skloubit své působení ve Spartě a trénování reprezentace do 20 let?

To ukáže čas. Budu se snažit, abych všechno zvládl. Sparta dala s mým působením u reprezentace souhlas, v době mé nepřítomnosti povedou tým asistenti. Už tento týden mě čeká první vystoupení s dvacítkou na turnaji v Petrohradu, ovšem tým dávám dohromady obtížně i přesto, že tam může nastoupit jedna pětka starších hokejistů.

Trenéři Sparty obvykle nedokončili druhou sezónu, nemáte obavy z předčasného vyhazovu?

Nebyl bych první, ani poslední. Teď nemám důvod ani chuť o tom přemýšlet, protože cítím obrovskou motivaci do další práce. Kdyby se ovšem nějaké věci nepodařily, pro dobro klubu musí člověk i s takovou alternativou počítat. To ví snad každý trenér.

Reklama

Související témata: