Hlavní obsah

Finálová komedie: Gól nejdřív platil, a pak zase ne

Martin Kézr

Zmatek nedůstojný finále extraligy provázel posouzení branky Slavie v poslední vteřině první třetiny sobotního zápasu. Beránek sice skóroval se sirénou, ovšem pardubický gólman předtím posunul branku. Rozhodčí Tomáš Turčan po konzultaci s videem k překvapení všech vyrovnání uznal, po návratu mužstev z kabin však svůj verdikt opravil a gól neplatil.

Foto: ČTK/Michal Kamaryt

Gólová radost slávistů byla předčasná.

Článek

"Videorozhodčí nejprve posuzoval jen to, zda byl gól dosažen ještě v čase," vysvětlil delegát zápasu Vladimír Šubrt. "Až během přestávky se zkoumalo, zda puk nepřešel brankovou čáru až po posunutí konstrukce," doplnil. "Hned jsem žádal sudí, aby šli zkontrolovat video, protože tam byla posunutá branka," tvrdil však kapitán Pardubic Otakar Janecký.

"Podstatné je, že mezitím nebyla zahájena hra," upozornil generální manažer pardubického klubu Zbyněk Kusý. "Nepamatuji, aby branka nejdřív platila a pak byla odvolána. Nechci brečet, kdyby se ale odehrály třeba jen dvě vteřiny, už by gól musel platit," uznal kouč Slavie Vladimír Růžička.

U videa nesmějí sedět 'strejdové'

"Když jsme šli zpět na led a viděli skóre na tabuli, tak mě napadlo, že si z nás dělají srandu. Během pauzy jsme byli přesvědčeni, že branka byla uznána a že je to 1:1," tvrdil brankář Roman Málek, ale odmítl, že by Svoboda posunul branku záměrně. "Určitě to nevykopl schválně, spíš je to náhoda než nějaký taktický záměr." Identický moment potkal slávisty v semifinále se Spartou, tehdy ale neplatil gól soupeře, neboť zasahující Málek posunul branku při Kratěnově střele.

Pražané uznali, že Beránkova branka byla neregulérní. Vadilo jim ale jak rozhodčí svůj původní verdikt korigovali. "Kluci si mysleli, že je srovnáno a pak se dozvědí, že branka neplatí," zlobil se manažer Ladislav Blažek a nestandardním nazval chování pardubického managementu o přestávce. "Telefonicky jsem kontaktoval šéfa komise rozhodčích Halase a jednal i s ředitelem soutěže Šulcem. Nakonec to skončilo dobrým rozhodnutím, jinak by z toho bylo asi dost zlé krve," přiznal Kusý.

"Přece nejde, aby tady u videa seděl nějaký strejda z Pardubic a u nás z Prahy. Musí to být kompetentní lidé," poukázal Blažek na praxi, že jako videorozhodčí jsou v extralize delegováni lidé z domácích klubů.

Reklama

Související témata: