Hlavní obsah

Rozhodčím Benešovi s Vodičkou byly zrušeny tresty

Odvolací a revizní komise fotbalového svazu zrušila roční tresty zákazu činnosti pro rozhodčí Jiřího Vodičku a Michala Beneše, který obdrželi v souvislosti s vyšetřováním korupční aféry. Ponechala však v platnosti padesátitisícové pokuty, které oba sudí dostali od disciplinární komise.

Foto: PRÁVO/Dorian Hloušek

Michal Beneš (vzadu) a Jiří Vodička - archivní foto.

Článek

Po úterním jednání to oznámil předseda odvolací komise Jiří Volný. Odročeno bylo odvolání Liberce a jeho funkcionáře Františka Myslivečka.

Odvolací řízení s oběma rozhodčími se táhlo delší čas. Sudí se opakovaně omlouvali kvůli pracovní neschopnosti, ale dnes mohli odejít od komise s vítězoslavným pocitem. "Rozhodli jsme na základě posouzení všech okolností. Ani jeden potrestaný totiž nebyl obviněn za korupci a disciplinární trest obdrželi za znevážení dobrého jména českého fotbalu. V podobném případě delegát Bohuněk také dostal pouze pokutu," vysvětlil Volný, jaký případ byl pro komisi vzorem.

Upozornil také na to, že oba rozhodčí už mají téměř půl roku nečinnosti za sebou. Trest od disciplinární komise totiž dostali v prosinci a do řízení soutěží se mohou zapojit nejdříve na podzim. Komise rozhodčích by je musela znovu zařadit na oficiální listinu, z níž byli loni vyškrtnuti. Beneš nicméně prohlásil, že je z protahování celé situace otrávený. "Nevím, zda budu ještě chtít pískat," řekl novinářům.

Komise rozhodčích se rozhodnutím svých kolegů ještě nezabývala a její předseda Jaroslav Melichar nechtěl předjímat, zda se bude návratem Vodičky a Beneše vůbec zabývat. "Na schválené listině pro jarní sezónu ale nejsou, a tak to přijde na program nejdříve v létě," řekl Melichar.

Károlyi: Srovnání s Bohuňkem kulhá

Šéf disciplinární komise Alexander Károlyi však stojí za původním rozhodnutím. "Veřejnost žádá morální a personální očistu fotbalu, stejný cíl si dali všichni tři kandidáti na předsedu a UEFA vyzývá k přísnému potírání i náznaků korupce. Ať si každý udělá obrázek sám, jestli je toto krok správným směrem," komentoval Károlyi výrok poslední fotbalové instance.

Srovnání s případem delegáta Bohuňka, z něhož odvolací komise vycházela, podle jeho mínění neobstojí. "To je zcela odlišná situace. U obou rozhodčích bylo důvodem trestu nejen to, že poškodili jméno fotbalu, ale zároveň to, že se podíleli na vytváření korupčního prostředí," řekl Károlyi a dodal, že pozice rozhodčího je také mnohem vlivnější než role delegáta.

Liberec a Mysliveček musejí počkat

Na vynesení konečného rozhodnutí si musí počkat Slovan Liberec a jeho funkcionář Mysliveček. Právní zástupkyně bývalého sportovního ředitele totiž na poslední chvíli poslala komisi podklady, které musí Volný a jeho kolegové teprve prostudovat. Mysliveček obdržel dvouletý zákaz činnosti, Liberci bude na konci ligy odečteno šest bodů.

S nepořízenou naopak dnes naopak odešli rozhodčí Jaroslav Gruber, kterému byl potvrzen dvouletý trest zákazu činnosti, a také jeho někdejší kolega Karel Vidlák, který žádal o prominutí zbytku ročního trestu. Původně měl dvouletý zákaz činnosti, ale právě odvolací komise mu ho už dříve zkrátila na polovinu.

Rozhodnutí disciplinárky změnila odvolací komise ještě v dalších dvou případech. Rozhodčí Josef Dvořáček a Eduard Cichý byli loni v červenci zcela osvobozeni. U pěti sudích odvolací komise překvalifikovala jejich provinění, ale tresty nechala v platnosti.

Reklama