Hlavní obsah

Žolík Bednář se už zase tlačí Lavičkovi do sestavy

Praha

Letenský evergreen letošní sezóny se těsně před startem ligového jara vrací. Neměl by být útočník Roman Bednář v základní sestavě fotbalové Sparty? Tak se ptal nejeden z 1332 diváků, kteří se přišli podívat na nedělní generálku s Jabloncem. Lídr Gambrinus ligy prohrával 0:1, ale osvědčený žolík v závěrečné desetiminutovce vyrovnal a vítězný gól na 2:1 naservíroval dalšímu střídajícímu hráči Tomáši Přikrylovi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Sparty Praha Roman Bednář během přípravného utkání s Jabloncem.

Článek
Fotogalerie

Dobře věděl, co přijde. Otázky na roli Romana Bednáře dostává letenský kouč od začátku sezóny, kdy důrazný útočník začal fungovat jako spolehlivý žolík a svými výkony a hlavně góly si říkat o místo v základní sestavě.

„Roman naskočil do zápasu dobře a měl velký podíl na obratu skóre. Vytvořil s Davidem Lafatou větší tlak na obránce a na rozehrávku Jablonce, navíc se podílel na obou gólech, takže jeho přínos je nepopíratelný," usmál se diplomaticky trenér Vítězslav Lavička s přimhouřenýma očima.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Útočník se zkušenostmi z Premier League je na Letné právě rok. Loni v lednu přišel jako volný hráč na testy a již během soustředění v Jerezu podepsal smlouvu.

Nenávist posiluje sparťanskou mentalitu

„Na Spartu jsem vždycky koukal s velkým respektem. Odešel jsem ven jako mladý kluk a i když jsem působil v zahraničí, věděl jsem, že tady jednou chci být. Myslím, že je tady za rok za mnou vidět hodně práce," řekl v nedávném „výročním" rozhovoru pro sparta.cz. „Každý den, když přijedu na Letnou, se mi rozsvítí obličej. Máme skvělou partu, do kabiny se těším," líčí Bednář.

Málokterý hráč si získal letenské fanoušky tak rychle, jako právě holohlavý útočník.

„My sparťani jsme hodně lidmi nenávidění, ale o to silnější pouto mezi sebou máme. Proto když slyším o někom mluvit negativně o Spartě, považuju to vlastně za naše pozitivum. Svědčí to o tom, že jsme silní," říká muž s přezdívkou Bedna, jako by popisoval kodex sparťanské mentality.

Sestava Sparty pro premiéru s Brnem:
Vaclík - Kadeřábek, Brabec, Holek, Costa - Mareček, Matějovský, Hušbauer - Dočkal, Krejčí - Lafata.

Myslí na titul i poháry

Fanoušci ho baští, role náhradníka se však Bednář těžko zbavuje. Na hrotu hraje kapitán a trojnásobný ligový král střelců David Lafata, spolu nastupují v základní sestavě jen výjimečně.

„Zbývá nám ještě týden tréninků, ale o sestavě mám vnitřně jasno," avizuje Lavička.

Proti Brnu nastoupí v záloze Mareček místo vykartovaného Váchy, jiné změny čekat nelze.

Bednář se o místo na slunci bude prát dál. Proti Jablonci střídal v 66. minutě Hušbauera, a tak přestože byl mužem zápasu, naklusal po něm spolu s náhradníky a dalšími méně vytíženými hráči na vedlejší plochu k dalšímu tréninku.

V podvečerním šeru mohl dumat o blížícím se jaru. „Chceme titul! A co je důležitější, každý z nás je připravený pro vítězství v lize udělat maximum. Samozřejmě, že bych se rád podíval i do základní sestavy. Myslím i na evropské poháry, které nám v této sezóně nevyšly," ujišťuje žolík Bednář.

Reklama

Související témata: