Hlavní obsah

Nesmíme připustit jarní výpadky. O titulu se rozhodne v závěru jara, tvrdí sparťané

Praha

Pětibodový náskok v čele tabulky sparťany v zimní pauze rozhodně neukolébal. Alespoň to tvrdí kouč letenských fotbalistů Vítězslav Lavička. „Na něco takového se nedá vyloženě připravit, ale jsme si dobře vědomi toho, že bodové ztráty s relativně slabšími soupeři byly nakonec příčinou, že jsme loni na vytouženou trofej nedosáhli,“ řekl ve středu odpoledne.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Sparťanský trenér Vítězslav Lavička na středeční tiskové konferenci.

Článek

První jarní překážkou Sparty na cestě k titulu bude v pondělí Brno. Loni na jaře byla porážka od tohoto soupeře v podstatě největší ztrátou v boji o titul. „Brno má dobře organizovanou hru a kvalitní brejkové hráče. Musíme se připravit co nejlépe, abychom úspěšně vykročili do jara. Vstup do jarní fáze soutěže je vždycky hodně důležitý,“ zdůraznil kouč.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Před ligovým startem má k dispozici kompletní kádr. „Věřím, že se do pondělí nikdo nezraní. Co se týká sestavy, máme o ní vcelku jasno,“ pravil. Se zimní přípravou byl spokojený, ale zdůraznil známou pravdu: „Jaká skutečně byla, ukážou až soutěžní zápasy. Věřím, že dobrá. Oproti té minulé jsme sehráli víc přípravných utkání, což by se mělo pozitivně projevit,“ konstatoval Lavička.

Lafata mi neporadí, smál se Hušbauer

Sparta má v týmu dva hráče, kteří budou na jaře bojovat o pomyslnou korunu krále střelců. Záložník Josef Hušbauer je s devíti góly druhý za teplickým Aidinem Mahmutovičem, který dal o jeden víc, ale vážné zranění ho na jaře nepustí na trávník.

„Pro mě to je příjemné překvapení a rád v tom budu pokračovat. Král střelců ale není prioritou, tou je jasně titul. Skutečnost, že se mi střelecky dařilo je z velké části podpořená výbornou hrou celého týmu,“ pravil s úsměvem Hušbauer a na dotaz, jestli si půjde pro radu ke kapitánovi Sparty Davidu Lafatovi, který získal trofej nejlepšího kanonýra ligy třikrát v řadě, jen zakroutil s úsměvem hlavou. „Ztrácí na mě dvě branky, stejně by mi neporadil.“

Dvaatřicetiletý Lafata znovu zdůraznil, že po čtvrté koruně krále střelců nebaží a chce svůj první titul. „Tím se obhajoby nezříkám, ale přál bych Pepovi, aby to dotáhl k nejlepšímu střelci. Co mu poradím? Nic, on rady nepotřebuje, góly dávat umí a moc nám tím pomáhá,“ zdůraznil Lafata.

Ve třetím jarním kole přivítá Sparta doma svého nejbližšího pronásledovatele, kterým je Plzeň. Lavička i oba hráči se shodli, že to bude důležitý zápas, ale o titulu nerozhodne. „Bude zbývat ještě jedenáct zápasů. Loni jsme vyhráli a nakonec jsme titul nezískali,“ připomněl kouč. „Klíč k titulu toto utkání nebude. Podle mě se nakonec rozhodne zase v závěru jara,“ dodal Lafata.

Reklama

Související témata: