Hlavní obsah

Rozkol ve Spartě? Lafata nechce poradit Hušbauerovi, jak se stát králem střelců

Praha

Na první pohled by to tak mohlo vypadat. Sparťanský záložník Josef Hušbauer dal na podzim ve fotbalové Gambrinus lize devět branek a je nejlepším střelcem mužstva. Při zranění desetigólového teplického kanonýra Aidina Mahmutoviče má šanci stát se králem střelců. Kapitán Letenských David Lafata tuto trofej získal třikrát v řadě, teď ztrácí na spoluhráče dva góly. Oba ale tento souboj berou s humorem a špičkují se. Jejich společným cílem je titul.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník pražské Sparty Josef Hušbauer v utkání proti Olomouci.

Článek

V kabině boj o krále ligových kanonýrů neřeší. „To vůbec ne. A jestli by mi David poradil, jak se stát králem střelců? To asi ne,“ pravil s úsměvem Hušbauer a mrknul na parťáka. Ten se také jen pousmál: „Neporadil... Pepa moje rady nepotřebuje. Ví, jak dávat góly. Devět tref po podzimu je pěkná vizitka. Pomohl jimi mužstvu a mě osobně potěšil. Hodně jeho gólů bylo tříbodových. Hlavně, aby mu forma vydržela i na jaře. Toho krále střelců bych mu přál. “

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Kouč Vítězslav Lavička se dívá na pomyslný boj o krále kanonýrů s nadhledem. „Hušbauerovy góly jsou pro nás cenné a důležité. Od Lafaty je čekáme. Já neřeším, kdo z nich by měl být králem střelců. Pro nás by bylo nejlepší, aby góly dávalo co nejvíc hráčů, a naše hra tak byla pro soupeře obtížně čitelná,“ pravil Lavička diplomaticky, ale nepopřel, že býval výborným záložníkem jako Hušbauer. „Já jsem tolik gólů nedával, spíš jsem na ně přihrával. Skutečnost, že nejlepším střelcem mužstva je záložník, svědčí o variabilnosti naší hry. Pepovi bych ale titul krále střelců přál.“

Obhajoby se trojnásobný král nezříká

Kapitán Sparty David Lafata už rok tvrdí, že pomyslnou korunu krále střelců vymění za mistrovský titul. „To pořád platí. Tím ale neříkám, že se toho zříkám. Těch tří vítězství si vážím. Rozhodně se k tomu ale neupínám. Ve Spartě máme jiné cíle. Prostě to neprožívám. Pochopitelně vím, že se ode mě góly čekají,“ pravil přesvědčivě.

Podle něho momentální stav v tabulce neznamená, že si to na jaře o titul rozdají jen Sparta s Plzní. „Teď to tak vypadá, ale při tříbodovém systému se může situace změnit, stačí trochu delší šňůra. Loni také nikdo nepočítal s Libercem a dostal se do pohárové Evropy. Mladá Boleslav, Teplice, ale třeba i Jablonec, když udělá šňůru, do toho mohou promluvit. Nebude to jen o nás a Plzni. Stejně tak vzájemný zápas v březnu na Letné o titulu nerozhodne. Loni jsme také vyhráli a titul jsme nakonec ztratili zbytečnými porážkami. Určitě to utkání ale hodně napoví,“ nabídl Lafata svůj pohled na ligové jaro.

Já ne, to tým, tvrdí neobvyklý kanonýr

Samotný Hušbauer je svojí gólovou produkcí překvapený. „Tolik gólů jsem nikdy nedal. Takže překvapený jsem a také jsem za to rád,“ přiznal. Někde vzadu v hlavě prý má uloženou myšlenku, že by se mohl stát i králem střelcům. „Je to tam, ale rozhodně tahle trofej není prvořadým cílem. Tím je titul. Kdyby mi to ale na jaře padalo stejně jako na podzim, ta šance by tam byla,“ naznačil tajné přání.

Devět ligových tref ale nepovažuje jen za svoji zásluhu. „Je to o celém týmu a naší hře. Pár gólů jsem dával do prázdné branky, nebo jsem měl i štěstí při tečích a dorážkách. Nemyslím si, že bych měl tak úžasnou formu. Spíš to je o formě celého mužstva,“ odmítl osobní slávu.

Podle Hušbauera je velkou výhodou, že mužstvo zůstalo v zimě pohromadě. „Měli jsme možnost se ještě lépe sehrát. Mělo by se to projevit,“ pravil, ale nechtěl prozradit, jestli Sparta pro jaro obohatila svůj herní repertoár o nové prvky. „Chceme hrát svoji hru, která nám vyhovovala na podzim, a byli jsme s ní úspěšní. Jen jsme se ji snažili vypilovat, abychom naplnili náš cíl,“ zdůraznil Hušbauer.

Reklama

Související témata: