Hlavní obsah

Návrat do Austrálie se odkládá, prioritou Bohemky je záchrana

Praha

Pád na poslední místo po podzimu je zmobilizoval. Fotbalisté Bohemians 1905 nechtějí Gambrinus ligu opustit a pro jarní bitvu o záchranu se na své poměry nebývale kvalitně posilnili. Klokani nemuseli čekat, kdo jim půjčí jaké hráče na hostování, ale vybrali si podle svého uvážení včas posily tak, aby je stihli zapracovat do sestavy. „Z mužstva mám dobrý pocit, cítím jeho sílu,“ avizuje trenér Jozef Weber.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Kapitán Bohemians Praha 1905 Josef Jindřišek přebírá trofej pro vítěze fotbalové Tipsport ligy.

Článek

Zhruba předloni ožila myšlenka, že by si Bohemka mohla zopakovat památný zájezd do Austrálie. Na jaře 1927 podnikl cestu k protinožcům fotbalový klub AFK Vršovice a pro reprezentaci své vlasti přijal název Bohemians. Ten už mu zůstal, navíc si přivezl párek živých klokanů, z nichž jeden navždy přešel také do klubového znaku.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

V Austrálii žijící krajany a fanoušky Bohemky před časem napadlo, že by si památný zájezd mohla zopakovat. „Hezká myšlenka, ale zatím těžko realizovatelná. Momentálně je pro nás prvořadá záchrana v lize, ekonomická stabilizace klubu a také vybudování tréninkového centra pro mládež, které jsme ve spolupráci s tamním klubem začali v Uhříněvsi," říká Dariusz Jakubowicz, předseda představenstva.

„Jednou by zájezd za opakování určitě stál. Zatím budeme podporovat aspoň cestu části našich fanoušků, kteří se rozhodli do Austrálie po stopách Bohemky sami vypravit," dodává.

Už nemuseli čekat, kdo na ně zbyde

V Ďolíčku se jinak blýská na lepší časy. Bohemians v zimě získali zkušeného stopera Ericha Brabce ze Senice, slovenského krajního obránce Lukáše Pauscheka na hostování ze Sparty a jeho krajana útočníka Ivana Lietavu z Olomouce. Litevský klub Žalgiris Vilnius pak klokanům na jaro zapůjčil záložníka Mantase Kuklyse a dalšího beka Egidijuse Vaitkunase.

„Dříve to u nás chodilo tak, že jsme si vypsali seznam posil a pak jen čekali, kdo na nás kde zbyde. Teď se nám podařilo včas přivést posily, jež byly na předním místě seznamu," srovnává Jakubowicz.

Klub z Ďolíčku se pomalu ekonomicky stabilizuje. A díky vyřešení kauzy tří Bohemek by klokani po letech měli konečně dosáhnout na přibližně 50 miliónů korun za přestup Jana Morávka do Schalke. Německý klub tuto částku od roku 2009 zadržoval s odkazem, že neví, které peníze vlastně patří.

Částka ve výši ročního rozpočtu je konečně na obzoru

„S vyřešením případu naše zimní posilování nesouvisí. Jedeme tvrdě stlačenou ekonomiku! Po odchodu Morávka přišla euforie a Bohemka začala hodně utrácet. To už se nesmí opakovat," ujišťuje Jakubowicz.

Léta trvající spor skončil loni v listopadu na půdě FAČR kompromisní dohodou, kterou nedávno potvrdil soud. Milióny tedy jsou Ďolíčku nadohled.

„Výši částky nepotvrdím, ale jde o přibližně roční rozpočet... A je reálné, aby peníze v řádu měsíců konečně dorazily," těší se Jakubowicz.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články