Hlavní obsah

Žalostné, nedůstojné, těžko vysvětloval trenér Koubek kolaps Slavie a hlavně hru obrany

Pobledlý, po pětibrankovém kolapsu evidentně rozrušený, chrlící ze sebe slova, jimiž se snažil vysvětlit selhání svého týmu v úvodním jarním ligovém duelu na Hané. Moc těžko se slavistickému trenérovi Miroslavu Koubkovi vstřebávala pětibranková prohra v Olomouci, která až nápadně připomínala výprasky v úvodu podzimu. „Žalostné, až nedůstojné,“ glosoval kupříkladu hru obranné čtveřice, která propadla na celé čáře.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Hráči Olomouce Adam Varadi (vlevo) a střelec Tomáš Zahradníček se radují z gólu proti Slavii.

Článek
Fotogalerie

Na Olomouc jste vyrukovali s přesvědčením, že jste schopni bodovat a vykročit za záchranou, namísto toho jste dostali tvrdý direkt. Dovedete si ho vysvětlit?

Všechno si musím znovu a hlavně důkladně rozebrat, protože pravdou je, že jsme si v jarní premiéře věřili. Jenže zápas jsme nezvládli a pětibrankový příděl je velkou ránou.

Možná jste si byli až příliš jistí, neboť domácí si prožili během zimní přestávky celou řadu peripetií, které vyvrcholily úprkem Doležala do Jablonce. Nesehrálo svou roli i jisté podcenění?

Do hráčů nevidím, ale nemyslím, že by soupeře podcenili. Na to jsou příliš slušní. My prostě utkání nezvládli, zatímco domácí hráli velmi dobře. Vycházely jim přesné diagonální přihrávky, nákopy do prostorů, dovedli se najít.

A vy jste nebyli schopni na jejich útočné choutky a mimořádnou střeleckou produktivitu reagovat...

Protože jsme byli v defenzívě naprosto nedůslední. Řval jsem od postranní čáry, abychom přistupovali k soupeřovým hráčům a nenechávali jim prostor, jenže my dělali pravý opak. Selhali jsme, takticky jsme obrannou fázi absolutně nezvládli.

Přitom se pod vaším vedením začala v průběhu podzimu Slavia zvedat a kolapsy v defenzivě si odpouštěla. Proč znovu takový propadák?

Mohu pouze opakovat, že naše obranná čtveřice si počínala žalostně. Nechávala domácím hráčům prostor v nábězích, nedostupovala k míčům, ve vlastní šestnáctce se chovala až nedůstojně. Až zdrcující, že třeba ponechala soupeře se otočit a zakončit.

Narážíte na novou akvizici Hanáků Depetrise, který přišel čtyřiadvacet hodin před zápasem a hned vám dal dva góly?

Nejen na něho, i když Depetris pro nás žádným překvapením nebyl. Známe ho, jeho hru jsme studovali, na jeho schopnosti upozorňovali, takže pro hráče žádným překvapením nebyl.

Po změně stran jste také sáhl po nové akvizici získané na poslední chvíli. S příchodem exboleslavského Smejkala se vaše defenziva zlepšila...

Pochopitelně, že o přestávce byla v šatně bouřka, samozřejmě že jsme si znovu opakovali, jak se na hřišti chovat, zákonitě jsem musel střídat. Ve druhé půli už jsme si v defenzivě tak naivně nepočínali, jenže červená karta a vyloučení Nitrianského všechno naše snažení zmařilo.

V zápase se ve vašem celku objevilo nakonec pět nových hráčů, kteří přišli v zimě jako posily. Po pětibrankovém debaklu se ale jejich výkon hodnotí asi těžko...

Ale my směrem dopředu nehráli špatně, o což se přičinili hlavně noví hráči, kteří přišli jako nositelé ofenzivy. Tím mám na mysli Boudjemaa, Vošahlíka, stejně jako třeba Pitáka nebo Necida. Byli jsme nebezpeční, i šance měli, jen zakončení scházelo, protože domácí hráči na rozdíl od nás padali do střel a blokovali je.

Po kolapsu na Hané bude asi hodně těžké, aby se mužstvo probralo a naplnilo představy o rychlém úprku ze sestupových pater tabulky.

Nezbývá než se oklepat. Teď se teprve ukáže, jaký charakter mužstvo má a jak jsme silní.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Sparta 30 78 : 19 79
2 Plzeň 30 64 : 21 66
3 Ml. Boleslav 30 54 : 38 50
4 Liberec 30 37 : 46 48
5 Teplice 30 51 : 35 46
6 Slovácko 30 43 : 40 40
7 Dukla 30 35 : 37 38
8 Jihlava 30 45 : 50 37
9 Brno 30 32 : 42 37
10 Ostrava 30 33 : 43 35
11 Jablonec 30 43 : 53 34
12 Příbram 30 34 : 49 34
13 Slavia 30 24 : 51 30
14 Bohemians 30 26 : 40 30
15 Olomouc 30 42 : 60 29
16 Znojmo 30 32 : 49 27

Reklama

Související témata: