Hlavní obsah

Damková potvrdila, že Kocourek s Filípkem poškodili Baník. První gól do sítě Plzně měl platit

Praha

První jarní kolo, první skandál. A velký, navíc se týká mistrovské Plzně. Fotbalisté Baníku Ostrava se mohou právem cítit poškozeni. Předsedkyně komise rozhodčích Dagmar Damková dnes potvrdila, že sudí Tomáš Kocourek s asistentem Patrikem Filípkem chybovali, když za bezbrankového stavu neuznali Baníku vedoucí branku. Plzeň nakonec utkání 17. kola Gambrinus ligy na Bazalech vyhrála 2:1.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Plzeňský brankář Matúš Kozáčik a Martin Foltyn z Ostravy při sporné situaci.

Článek
Fotogalerie

Během zimy líčila, jak ji mrazí při chybách rozhodčích ve prospěch Plzně. S týmem ze svého města je Dagmar Damková pochopitelně spojována i díky svému partnerovi Romanu Berbrovi.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

A bác ho, první jarní kardinální přehmat rozhodčích pomohl právě Plzni...

Rozhodčí Tomáš Kocourek se v nedělním utkání mezi Ostravou a Viktorií dopustil pochybení, když za bezbrankového stavu neuznal domácímu týmu vedoucí branku. Kocourek s asistentem Patrikem Filípkem špatně vyhodnotili situaci, kdy míč po ostravské akci skončil celým objemem za brankovou čarou.

Předsedkyně komise rozhodčích Damková během pondělí potvrdila, že ostravský tým byl tímto verdiktem poškozen. „Televizní záznam i fotografie inkriminované situace dokazují, že míč jasně překročil brankovou čáru a gól tedy měl platit," říká Damková.

Asistent neviděl přes dva hráče míč za čárou

Kocourek s Filípkem mají pozastavenou delegaci a neobjeví se v zápasech 18. kola nejvyšší soutěže. Komise rozhodčích o dalším postupu rozhodne 6. března na svém pravidelném zasedání, na němž bude hodnotit výkony všech arbitrů z úvodních dvou jarních kol.

„Při zpětném posouzení situace je zřejmé, že rozhodčí Kocourek měl mít lepší poziční postavení, z nějž by měl lepší výhled, věc mohl posoudit lépe a míč by pak viděl za brankovou čarou. Obecně platí, že podobné momenty hlavní rozhodčí musí řešit se svým asistentem, který pak dává signalizaci, zda míč přešel čáru a hlavní rozhodčí potvrdí, že gólu bylo dosaženo, či nikoliv. Tady jde ale o výjimečnou situaci, protože asistent Filípek měl ve svém výhledu dva hráče najednou a neměl šanci vidět míč za brankovou čarou," vysvětluje předsedkyně komise rozhodčích ve svém stanovisku.

Hlavní nereagoval ani na útočný faul Baníku

Fotbalová asociace přinesla také pohled hlavního sudího. „Ze svého pozičního postavení jsem míč za brankovou čarou neviděl a v daný moment jsem neregistroval ani žádné porušení pravidel. Je fakt, že jsem přes shluk hráčů neměl zcela optimální výhled, proto jsem pohledem vyhledal asistenta, který také branku nesignalizoval. Proto jsem dal brankáři Plzně gestem ruky najevo, aby dál pokračoval ve hře," popisuje Tomáš Kocourek.

Zároveň přiznává, že spornému momentu předcházel faul útočícího Baníku, na což po zápase upozorňoval plzeňský trenér Dušan Uhrin.

„Až o několik vteřin později mně asistent Filípek řekl, že už bezprostředně po zahrání standardní situace mě v komunikačním zařízení informoval o útočném faulu ostravského hráče. Bohužel jsem to ve všeobecném hluku na stadiónu v ten okamžik nezaznamenal. Ale když ani jeden z nás míč neviděl v brance, nemělo podle nás smysl se s odstupem k útočnému faulu ostravského hráče vracet a hru zpětně zastavovat nařízením standardní situace proti Baníku," líčí Kocourek.

„U těchto situací rozhodčím vždy radíme jedno: očekávej neočekávané. V tomto případě rozhodčí nic neomlouvá. Nyní platí, že Kocourek i Filípek mají pozastavenou delegaci, protože tady jde o jasnou situaci. Komise bude chtít znát pohled obou rozhodčích a především způsob jejich komunikace v dané chvíli," dodává Damková.

Reklama

Související témata: