Hlavní obsah

Ve Znojmě hrozí, že stadión nebude opravený ani do konce června. Tým by tak v první lize skončil

Fotbalistům Znojma hrozí, že nebudou mít ani do konce června zrekonstruovaný stadión. V takovém případě by aktuálně desátý celek tabulky, který hraje v brněnském azylu, nedostal prvoligovou licenci a musel by z nejvyšší soutěže bez ohledu na výsledek odstoupit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zadumaný znojemský trenér Leoš Kalvoda.

Článek

Vedení města se proto obrátilo s žádostí o dotaci na ministerstvo školství. Ministerstvo financí totiž až v průběhu jednání Znojmu sdělilo, že jeho rezort tuto stavbu financovat nemůže, sdělila ČTK mluvčí města Zuzana Pastrňáková.

"Projekt se týká spíše podpory vzniku sportovních areálů, což je v působnosti ministerstva školství," uvedla Pastrňáková. Předložené jsou čtyři investiční záměry, a to rekonstrukce tribuny, hřiště, osvětlení a kotelny. Město je žadatelem pouze první části, další tři žádá fotbalový klub. "Město klubu pomohlo při vyřízení žádostí a společně o nich vyjednáváme," uvedla Pastrňáková.

Jediné, co je zatím hotové, je vyhřívaný trávník. Přitom na všechny další části jsou vybraní dodavatelé, chybí však peníze. "Situace je velmi nepříjemná. Očekávání, která jsme vkládali do slibů politiků, se dosud nenaplnila. Proto musíme hrát v Brně za podstatně zvýšených finančních podmínek," uvedl minulý týden předseda klubu Ota Kohoutek. Kompletní rekonstrukce přijde na zhruba 80 miliónů.

Přitom už na začátku června se ve Znojmě sešel s předsedou FAČR Miroslavem Peltou i jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD), který prohlásil, že udělá všechno pro to, aby se na stadiónu mohlo hrát už na jaře. Nyní tvrdí, že skutečně udělal, co mohl a za situaci může starosta Znojma Vlastimil Gabrhel (ČSSD).

"Zprostředkoval jsem zářijovou schůzku vedení města a klubu na ministerstvu financí, od té doby se na mě nikdo neobrátil. Naopak starosta nebyl schopen od září do konce roku zajistit podpis pod smlouvu o dvoumiliónové dotaci z rozpočtu kraje. Znojmo nedokázalo také plnit původně dojednané termíny zhotovení projektové dokumentace a dalších formálních náležitostí k případným žádostem o dotace ze státního rozpočtu," uvedl pro ČTK Hašek, jenž je prý připraven dále pomoci, nezbytný je však profesionální přístup starosty.

Gabrhel připouští, že původní Haškova aktivita vedla k udělení výjimky od fotbalové asociace. Dvoumiliónovou podporu však označil za "poměrně slabou", navíc ji lze použít až ve chvíli, kdy se bude tribuna rekonstruovat. "Navíc ve chvíli, kdy hejtman začal řešit jen svůj osobní prospěch a prosazování se v celostátní politice zvláštními způsoby, jsem na celou situaci zůstal z politického hlediska sám," poznamenal Gabrhel a podotkl, že stále cítí podporu předsedy FAČR.

Reklama

Související témata: