Hlavní obsah

Baník se po dvou prohrách vrátil na vítěznou cestu

Fotbalisté ostravského Baníku po dvou porážkách znovu vykročili na cestu vítězství. Porazili Mladou Boleslav 2:0 a vzhledem k sobotním prohrám Olomouce a Liberce vzkřísili naděje na postup do pohárové Evropy.

Článek

Ligovému nováčkovi se vymstil zbabělý výkon z úvodních dvaceti minut, za nějž hosty ztrestal Magera. Až pak se Středočeši vzpamatovali a s mistrem sehráli rovnocennou partii, ale vpředu toho moc nevymysleli. Naopak střelecký objev jara Tomašák přidal druhý gól.

Totální defenzíva hostů vydržela dvacet minut. Devět mužů v oranžových dresech zablokovalo prakticky všechny přístupové cesty do pokutového území gólmana Millera, ale Baník mladoboleslavský beton po soustavném územním tlaku přece jen prolomil.

Branku odemkl Magera, který se v 21. minutě vložil do Metelkova centru z levého křídla a zbavil tým nervozity. Miller si na jeho přízemní volej z malého vápna sáhl, ale míč i po jeho intervenci putoval pod břevno.

Středočeši museli změnit taktiku. Tým z Bazalů jim to usnadnil větší pasivitou ve středu hřiště. Smělejší a znatelně aktivnější herní projev Uhrinova výběru mohl přinést sladké ovoce ještě před odchodem do kabin. Ostravský gólman Vašek však zarmoutil skokem na brankové čáře Bednáře, který ve výskoku jemně tečoval Barankův pas.

Baník se o přestávce oficiálně rozloučil s koučem Františkem Komňackým, na podzim odvolaným šéfem mistrovského celku, a do slavnostního rámce zapadla kombinace z 63. minuty, po níž poslal Tomašák hlavou do sítě Pospěchův centr. Ostravský mladík, jehož si trenér Jarabinský vytáhl z béčka, v posledních čtyřech ligových zápasech už potřetí skóroval.

Jinak už ale Slezané svého protivníka nepřevyšovali. Hosté od obdržené branky drželi tempo, snažili se o tlak, ovšem optická převaha k ničemu nevedla. Bednář se deset minut před koncem v pádu marně natahoval po Sedláčkově střílené přihrávce.

Baník se upnul na bránění výsledku. Občas pohrozil brejkem do čím dál více otevřeného prostoru, ale nedotáhl žádný útok do gólového zakončení. Po dvou prohrách v Liberci a na Spartě přesto znovu slavil výhru.

Baník Ostrava - Mladá Boleslav 2:0 (1:0)
Branka: 21. Magera, 63. Tomašák. Rozhodčí: Čuřín - Tulinger, Chytil. ŽK: Látal - Vít. Diváci: 8288.
Sestavy:
Ostrava: Vašek - Látal, Besta, Dvorník, Čížek (49. Drozd) - Pospěch, P. Cigánek (90. Staněk), Bystroň, Tomašák - Magera, Metelka. Trenér: Jarabinský.
Mladá Boleslav: Miller - Brunclík, Skála, Vít, Palát - Sedláček, Jarolím (56. Vaculík), Wozniak (68. Rojka), Matějovský, Baránek - Bednář. Trenér: Uhrin ml.

Reklama

Související témata: