Hlavní obsah

Nehráli jsme krasofotbal a máme tři body, radoval se kouč Slavie Koubek

Praha

Slavia v zimě posilovala pro jarní boj o záchranu, ale v úvodním jarním duelu v Olomouci utrpěla debakl 1:5. Proti rozjeté Dukle se jí mnoho šancí nedávalo. Ale favorita v pátek večer porazila 2:1. Kouč červenobílých Miroslav Koubek měl pro ohromnou změnu v herním projevu svého týmu vysvětlení: „Nehráli jsme krasofotbal, ale disciplinovaně a takticky bojovali.“

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Praha Miroslav Koubek.

Článek

Jak těžké bylo dát dohromady mužstvo po pětigólovém debaklu v Olomouci?

Pravda, nebyli jsme na tom psychicky nejlépe... Museli jsme zvednout hlavy. Atmosféra v kabině se změnila. Zvážněli jsme, uvědomili jsme si vážnost situace. Už tam nehraje tolik muziky. K utkání s Duklou proto bylo třeba přistoupit tak, jak jste dneska viděli. Řekli jsme si, jak k zápasu přistoupit. Musím za to mužstvo pochválit. Utkání zvládlo takticky a přidalo enormní nasazení. Bojovalo, bylo agresivní. Hrajeme o záchranu. Dnes jsme krasofotbal jako v Olomouci nehráli a přineslo nám to ovoce v podobě tří bodů. Ty jsme doslova vydřeli. V deseti to bylo hodně těžké, ale i to jsme ustáli. Mužstvo bylo zkoncentrované. Jsme spokojení.

Dá se to vyložit i tak, že hráči mají bojovat na úkor pohledného fotbalu?

Takhle ne. Rozhodně nezakazuji hráčům, aby předváděli pohledný fotbal. Každý zápas má nějaký taktický scénář. Olomouc si na nás počkala, nechala nás hrát a dávala góly. Dukla je silnější v kombinaci než my. Výborně využívá šířku hřiště. Bylo třeba její hru pokrýt, zamezit jí v tom. To se nám až do vyloučení Vošahlíka dařilo. V první půli jsme měli i dost sil na přechodovou fázi. Nechyběla nám ani herní kvalita. Oproti Olomouci bylo potřeba změnit pohled, co se týká nasazení a taktického pojetí. Přechodovou fázi jsme měli v Olomouci hodně špatnou. Dobře jsme hráli dopředu, nezvládli jsme ale situaci po ztrátě míče, dozadu to nebylo dobré. Správné nasazení a přístup jsme měli dopředu, dozadu nám chyběl. Při tom jsme byli na Olomouc připravení.

V Olomouci obrana nehrála dobře, proti Dukle jste byl s jejím novým složením spokojený?

Už v Olomouci nám pomohl příchod Michala Smejkala. To je zkušený borec. Společně s Milanem Škodou ji zpevnili. Martin Dostál byl volbou za Milana Nitrianského, který byl navíc v Olomouci vyloučený. Fernando Neves je na levé straně jistější.

Do branky jste postavil Kamila Čontofalského místo Mateje Rakovana. Byl to důsledek olomouckého debaklu?

S trenérem brankářů Jurajem Šimurkou jsme došli k závěru, že po tom přídělu bylo třeba udělat změnu, aby do brány šel gólman, který bude mít čistou hlavu. Po pěti brankách vám nějaký červíček v hlavě zůstane.

Druhý zápas a druhá červená karta. Budete tu páteční nějak řešit s Janem Vošahlíkem, který vám svým vyloučením dvacet minut před koncem hodně zkomplikoval situaci?

Co můžu řešit... V zápalu boje udělal dva fauly a dostal dvě žluté karty. Na tom není co řešit. To k takovým zápasům patří.

Může tahle výhra Slavii psychicky hodně zvednout?

Věřím, že ano.

Teplice na podzim vyhrály v Edenu 7:0, což byla historicky nejvyšší prohra Slavie v Gambrinus lize. Neobáváte se, že se může něco podobného v dalším kole opakovat?

Strach je ve sportu zbytečné slovo, ale pokoru a respekt musíte mít vždycky. Pokud půjdeme do zápasu v Teplicích jako proti Dukle, maximálně zkoncentrovaní, s velkým nasazením, jak boj o záchranu vyžaduje, pak takové obavy nejsou na místě. Dojde ale ke změnám v sestavě. Vypadli nám Piták a Vošahlík. Příležitost dostanou jiní hráči. Musíme si ale hlavně pamatovat, co bylo v pátek, jak jsme hráli, a vyloučit vzpomínky na podzimní duel.

Překvapilo vás, jak rychle do týmu zapadl záložník Damien Boudjemaa?

Věděli jsme, jakou kvalitu má. Je to chytrý, kreativní hráč, silný na míči. Tím nás nepřekvapil. Co se týká rychlé adaptace v novém prostředí, prokázal, že je už zkušeným fotbalistou.

Necid odvádí, co od něj očekáváte?

Je dobře, že Tomáš dal branku hned ve druhém ligovém zápase, a vítěznou. To ho určitě posílí. Svým přístupem patřil proti Dukle k nejlepším. Ukázal, že má správné a velké slávistické srdce.

Reklama