Hlavní obsah

Nechci hrát ruskou ruletu, říká Holanďan na lavičce Slavie s ruským poradcem k ruce

Nová éra fotbalové Slavie začíná. Úterní dopolední trénink již v Edenu vedl nizozemský kouč Alex Pastoor. „Pokud jde o herní styl, rád útočím, ale nechci hrát ruskou ruletu,“ uvedl Holanďan, ačkoliv výraznou roli ve vršovickém klubu má také ruský poradce Igor Kornějev. Novými asistenty u A-týmu jsou Martin Poustka a Oldřich Pařízek, spolu s Kornějevem se na taktice bude podílet i sportovní ředitel Karol Kisel. Nikdo z nich nechce potvrdit, zda vichr změn souvisí s možným příchodem nového investora.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nový trenér Alex Pastoor (vlevo) a sportovní ředitel Karol Kisel během prvního tréninku Slavie pod jeho vedením.

Článek
Fotogalerie

Slavia se v pondělí postarala o pořádný šok, když odvolala trenéra Miroslava Koubka a celý jeho realizační tým. Překvapení bylo o to větší, že do funkce místo něj uvedla málo známého Holanďana Alexe Pastoora.

„Trenér Koubek odvedl v těžkých dobách skvělou práci, pracoval se zaujetím a všechno myslel dobře. Již během zimní přípravy ovšem nešlo všechno tak, jak jsme si představovali. A úvodní vysoká prohra v Olomouci, to bylo katastrofální vystoupení. Po něm jsme se už trochu rozhodli jednat," vysvětluje sportovní ředitel Karol Kisel.

Koubek ovšem paradoxně padl až tři dny po domácí výhře nad Duklou. Díky vhodně zvolené taktice v malém derby zcela ochromil zakládání útoků rozjetého soupeře, který se už vyhříval na třetí příčce tabulky.

„Trochu jsme pana Koubka v tomto zápase zneužili. Času bylo málo a Duklu jsme potřebovali porazit," přiznává Kisel. „Nejde však jen o jeden výsledek, ale hlavně o nové myšlení a ofenzivní styl, s nímž chceme přijít. Trenér Koubek v deseti zápasech získal dvanáct bodů, vstřelili jsme devět gólů. Chceme víc, ani způsob hry nebyl takový, jaký jsme si představovali," dodává.

Na českém trhu takového kouče nenašli

Bývalý asistent Ivo Knoflíček by se měl spolu s Michalem Petroušem ujmout výběru do 19 let. Koubkovi Slavia slíbila, že se s ním brzy do puntíku finančně vypořádá.

A v Edenu okamžitě začala nová, Pastoreho éra. Nepočítáme-li Slováky, je Holanďan po Němci Sundermannovi ve Spartě i Italu Moralesovi v Příbrami teprve třetím zahraničním trenérem v Gambrinus lize.

„Mou dovedností je, že umím pracovat s hráči všech věkových kategorií, hlavně s mladými. A Slavia je pro mě velkou motivací. Chceme být co nejvýš v tabulce, získat domácí pohár, ale nejdůležitější je, aby hráči pracovali jako profesionálové a chtěli se zlepšovat," představil se sedmačtyřicetiletý Pastoor, který doma trénoval Excelsior či Nijmegen.

„Přesně zapadá do profilu mladého trenéra, který chce hrát ofenzivní fotbal. Na českém trhu jsme takového nenašli. Samozřejmě jsou pozitivní i negativní reakce, když jste první a děláte nějaký vizionářský krok. Ale věřím, že práce přesvědčí," ujišťuje Kisel.

Co říkáte na trenérskou změnu ve fotbalové Slavii?
Nesouhlasím s ní, Miroslav Koubek měl na lavičce zůstat
43,1 %
S výměnou souhlasím, Alex Pastoor je dobrá volba
14,7 %
Je mi to jedno
42,2 %
Celkem hlasovalo 5172 čtenářů.

Reklama

Související témata: