Hlavní obsah

Umím dostat odložené hráče až do reprezentace, slibuje slávistům jejich nový kouč Pastoor

Slavia je na tom tak, že už prostě musí zkusit na lavičce i pastora... Slovní hříčka jednoho z příznivců sešívaných na diskusním fóru se nejspíš rychle ujme. Vždyť spasitelem fotbalové Slavie se má stát Alex Pastoor, 47letý Holanďan, který se v úterý dopoledne dal v Edenu do díla. U mládeže působil v Alkmaaru či Feyenoordu Rottetrdam, mezi dospělými si udělal jméno v Excelsioru a Nijmegenu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Alex Pastoor řídí své nové svěřence ze Slavie.

Článek
Fotogalerie

Jak se holandský trenér dostane do pražské Slavie?

Nabídku z Čech jsem pochopitelně nečekal. Před deseti, čtrnácti dny mě kontaktovali sportovní ředitel Karol Kisel a poradce Igor Kornějev. Byl jsem dlouho doma a řadu nabídek odmítl. Nakonec jsem kývl.

Co vás přesvědčilo?

Rozhodlo, že Slavia je klub s historií, ještě nedávno byla úspěšná. Viděl jsem i nějaké její zápasy a Karol s Igorem mě přesvědčili tím, jak chtějí pracovat. Je to pro mě velká motivace.

Slavia chce hrát víc ofenzivně. Proto si vás přivedla.

Holandská liga je známá útočným fotbalem. I já rád útočím, ale nechci hrát ruskou ruletu. Útok musí být kontrolovaný. Ne každá akce skončí gólem, takže musíte myslet i na obranu, aby soupeř z protiútoku neskóroval.

Předchází vás také pověst trenéra, který dokáže pracovat s odloženými hráči, které jinde nechtějí...

Mou dovedností je, že umím pracovat s hráči všech věkových kategorií, hlavně s mladými. Myslím, že dokážu rozvíjet jejich potenciál. Chcete příklad? Ve Feyenoordu měli mladíka, který se jmenoval Jordy Clasie. Byl malý, takže usoudili, že na první ligu nemá. Poslali ho tedy na hostování ke mně do Excelsioru. A do dvou let byl v nizozemské reprezentaci.

Mládež, to je také vaše parketa, že?

Ano, chci se zaměřit na větší zapojení vlastních odchovanců do prvního mužstva. Jsem proto rád, že mým asistentem je Martin Poustka, který se dobře vyzná v mládežnickém fotbale.

Už v pondělí hrajete v Teplicích. Co můžete do té doby stihnout změnit?

Nechci dělat žádné převratné změny. Musíme vyjít z kvality hráčů. Když nemáte ofenzivní hráče, těžko můžete hrát útočně. A když máte špatné obránce, tak se nesoustřeďte na obranu. Jsem rád, že od pátku do neděle můžu ještě před naším zápasem vidět několik utkání české ligy naživo.

Slavia je teď v tabulce desátá, stále hraje o záchranu. Kam až ji hodláte dovést?

Chceme být co nejvýš v tabulce, získat domácí pohár. Ale nejdůležitější je, aby hráči pracovali jako profesionálové a chtěli se zlepšovat. Pokud jde o naši hru, v první řadě chci získat kontrolu nad zápasem. Někdy mi to přišlo jako nudné běhání z obrany do útoku a zase nazpátek.

Reklama

Související témata: