Hlavní obsah

Pět týmů má blízko k ligové jistotě

PRAHA

Kolik bodů bude letos stačit na záchranu ve fotbalové lize? Odborníci se shodují, že by to mělo být třicet, ale stačit za určitých okolností může i osmadvacet nebo o bod méně. Do konce soutěže zbývá pět kol, v nichž se čtyři nejohroženější týmy budou utkávat i mezi sebou, ale také s celky bojujícími o pohárovou Evropu a pěticí, které chybí k této hranici jen krůček.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Nejlepší výchozí pozici má jedenáctá Boleslav.

Článek

Slovácko je na tom relativně nejhůře. Po odečtení dvanácti bodů, které mu sebrala za korupční aféru disciplinární komise, jich má na kontě 25 a jen o jeden víc Mladá Boleslav, které ve druhé polovině jara dochází dech a doma sbírá body díky penaltám, jež lze nazvat přinejmenším podivnými. Tři z pěti zápasů ale hraje doma, mimo jiné s Drnovicemi a Slováckem. Potřebný zisk bodů není nereálný.

Osmadvacetibodová Příbram měla v duelu s Brnem možnost v případě vítězství překročit magickou hranici třiceti bodů, které budou nepochybně stačit k záchraně. "Nemám pro tuto prohru a dva góly ze standardek omluvu. Náš výkon byl nezodpovědný, lajdácký. Budou padat pokuty. Situaci jsme si zbytečně zkomplikovali sami," láteřil kouč Příbrami Pavel Tobiáš.

"Řekli jsme si, že když vyhrajeme, jsme teoreticky zachránění. Jenže jsme hlavně v první půli hráli laxně. Gól ze standardky jsme dostali po šesti zápasech. Nedodrželi jsme, co jsme si domluvili. Musíme se z toho poučit a udělat ještě nějaké body, máme k tomu dost zápasů, a tak špatní nejsme," kroutil hlavou obránce Miroslav Penner. Hraje v Teplicích, Uherském Hradišti a Opavě. Doma má Slavii a Blšany. Tři body jsou rovněž reálné, pokud budou vůbec potřeba.

Také Drnovice získaly 28 bodů a výhrou v Liberci udělaly k záchraně zřejmě rozhodující krok. Doma mají Zlín, Ostravu a Brno, dva body by z těchto duelů měly uhrát, pokud se nepokusí o nějaký zázrak v Olomouci nebo Mladé Boleslavi.

Zlín poprvé na jaře vyhrál a tím si zajistil nejvyšší soutěž i pro příští rok. S 29 body může hrát v klidu a určitě nejméně jeden pro jistotu přidá. Doma má Jablonec a Opavu, ale bez šance není ani v Drnovicích. Tato pětice, pokud výrazně nezaváhá, by se měla udržet.

Reklama