Hlavní obsah

Tady je Lavičkovo. Sparta bude ve šlágru s Plzní hájit rok a půl nedobytou tvrz

Praha

Mohou se mistrovskému titulu přiblížit na dosah. Samozřejmě pokud fotbalisté Sparty v neděli večer Plzeň porazí. „Moc dobře víme, že kdybychom zápas zvládli, tak uděláme rázný krok k cíli, ke kterému se chceme na konci sezóny přiblížit,“ říká trenér Vítězslav Lavička. „Kdyby naopak uspěla Plzeň, tak vývoj ligy chytne opačný směr a drama by pokračovalo i v dalších kolech,“ uvědomuje si. Sparta vede před šlágrem 19. kola Gambrinus ligy tabulku o pět bodů před Viktorií.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Radim Řezník z Plzně (vlevo) brání Ladislava Krejčího ze Sparty.

Článek
Fotogalerie

Cesta z kabin na letenský trávník

Tady je Lavičkovo, mohou Letenští směle troubit do světa před bitvou s plzeňskými pronásledovateli. Sparta v domácí Generali Areně naposledy prohrála předloni 24. září s Olomoucí (1:2).

„Domácí prostředí je naše velká síla. Fanoušci nám jistě připraví velmi dobrou atmosféru a my na jejich podporu spoléháme. Nejen v utkání s Plzní, ale i v dalších zápasech," těší se trenér Vítězslav Lavička.

Podle letenského kouče je zbytečné spekulovat, na koho za dané konstelace atmosféra šlágru jara víc dolehne.

„Tlak určitě pocítí oba týmy. My s vědomím toho, že jsme doma a máme v zádech naše fanoušky."

Uhrinův rukopis už je znát

Trenér Dušan Uhrin mladší v zimě nahradil Pavla Vrbu, herní tvář Plzně se však podle Lavičky příliš nezměnila. „Dosavadní výsledky dokazují, že budou částečně pokračovat ve stylu, jakým hráli pod trenérem Vrbou. Zároveň je ale na plzeňské hře postupně víc a víc vidět rukopis Dušana Uhrina. Musíme se připravit na každý detail jejich hry," přemítá Lavička.

Zatímco Plzeň dál válí v Evropské lize, a má tak náročnější program, Sparta se již od začátku sezóny může soustředit jen na domácí soutěže. „Moc rádi bychom byli v takové pozici jako Plzeň, bohužel jsme však účinkování v pohárech ukončili velmi záhy. Program Viktorie je samozřejmě náročnější. V týdnu se ale poháry nehrály, byla reprezentační pauza a zápasů se účastnili naši i plzeňští hráči," poukazuje trenér.

Vrba domluvu respektoval

Během reprezentačních akcí byli naopak více vytížení sparťané. Zatímco jich proti Norsku v dresu áčka a jedenadvacítky nastoupilo celkem sedm, Plzeň měla v akci jen dva hráče.

„Již v předstihu jsme se o vytížení hráčů bavili s novým reprezentačním trenérem. A Pavel Vrba domluvu respektoval a dodržel," vyzdvihl Lavička. „Za sebe i klub jinak upřímně říkám, že jsme rádi, že hrajeme takový fotbal, díky němuž si hráčů všimnou stavitelé reprezentačních výběrů. Je to odměna pro Spartu i samotné hráče," dodává.

Letenští zatím nevědí, zda budou mít k dispozici záložníka Krejčího, který se zranil v prvním jarním duelu s Brnem.

„Láďa intenzivně rehabilituje a je pod dohledem našich lékařů. Pozitivní je, že další vyšetření vyloučila prasklinu ve svalu. Stále doufáme, že by zápas s Plzní stihnout mohl," avizuje Lavička.

Zápas Sparta - Plzeň se hraje v neděli od 20:00, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz.

Reklama

Související témata: