Hlavní obsah

Jako zelenáč Letnou zarmoutil, teď plzeňský Wágner sní o narozeninové trefě do sítě Sparty

Zajistil Plzni jaro v pohárové Evropě a užil si pár dnů velké slávy. Životní trefa v posledním podzimním duelu Ligy mistrů do sítě CSKA Moskva v závěrečné minutě přímé řeže o postup byla pro útočníka Západočechů Tomáše Wágnera dávkou energie a sebevědomí, z něhož přes nestálou pozici stále těží. A rád by ji využil i v neděli večer k pokoření dosavadního lídra.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Střelec vítězného gólu Tomáš Wágner (vlevo) po utkání Ligy mistrů s CSKA Moskva.

Článek

Wágner se stal hrdinou Plzně, když vystřelil postup do Evropské ligy. „Zápas byl hodně emotivní a obrovsky medializovaný kvůli odchodu trenéra Vrby k národnímu týmu. I lidé, kteří fotbal moc nesledují, tuhle trefu zaregistrovali. Potřetí v řadě jsme postoupili do jarní fáze evropských pohárů, což dodalo všem hodně sebevědomí. Mně pochopitelně rovněž," vypráví Wágner.

Slova potvrzuje na hřišti. V přípravě vstřelil šest gólů, další dva přidal v minulém ligovém kole proti Znojmu, byť šel do hry až v průběhu bitvy. „Od trefy do sítě CSKA se mi daří. V přípravě se přitom sestava hodně měnila. Ale nechci, aby si někdo myslel, že budu z jednoho gólu žít celou kariéru. Jasně, budu si tu trefu pamatovat do konce života, ale s touhou prosadit se jdu na hřiště v přípravě proti Doubravce, v lize proti Znojmu i Spartě. Prostě pokaždé," říká borec, který ve čtvrtek oslavil čtyřiadvacáté narozeniny.

Přítelkyně mu nachystala speciální dárek, ale Wágner se jeho odtajnění dočká až v pondělí. Největší radost by si chtěl udělat v neděli při řeži se Spartou. „Vítězství na Letné by představovalo nejpříjemnější dárek. A kdybych ještě dal gól...," nedokončí větu zasněně plzeňský útočník.

S ohledem na trest Petržely bude s největší pravděpodobností na hrotu sestavy Západočechů. Proti Spartě už se prosadil v únoru 2010 na Letné v dresu Příbrami. Šlo o Wágnerův druhý ligový gól. „Střídal jsem patnáct minut před koncem a jde o trefu, kterou si hodně dobře pamatuji. Tehdy si nerozuměl obránce Erich Brabec s brankářem Jaromírem Blažkem a já střílel vlastně do prázdné branky. Hodně kuriózní gól. Snadná. A nesmírně cenná, protože znamenala náš bod," vybavuje si Wágner. „Mám v rodné Příbrami hodně kamarádů, kteří fandí Spartě. Tehdy mi psali, že jsem si to měl nechat na jindy," směje se.

Touží po premiérovém vítězství nad Spartou

Jinak má však plzeňský forvard na nedělního soka vzpomínky spíše mrzuté. „Jedinkrát jsem zažil vítězství nad Spartou a to jsem seděl celý zápas na plzeňské lavičce," pátrá v paměti. V dalších případech se musel smířit buď s prohrou, nebo v lepším případě jednobodovým ziskem. „V neděli se snad vše obrátí k lepšímu a my sparťanskou sérii bez prohry utneme."

Byť je bilance letenského týmu ohromující, Wágner se neděsí. „Obrana jim funguje skvěle, ale určitě ji dokážeme zlomit. Ještě na jaře jsem narazil v dresu Příbrami na nynějšího stopera Letenských Brabce, který hostoval v Brně. Porazili jsme je, přičemž jsem vstřelil vítězný gól a definitivně jsme se zachránili. Jde o povzbudivou vzpomínku," líčí Wágner.

V hledišti bude mít v neděli večer velkou rodinou podporu. „Určitě dorazí rodiče, nejbližší příbuzní. Sháněl jsem lístky i pro přátele. Dokonce se mi ozval velmi dobrý kamarád z Příbrami, který je shodou okolností zarytý fanoušek Sparty. Ale musel jsem ho zklamat, volal pozdě," culí se Wágner, který už letos vstřelil v ligových duelech šest branek. Další tři přidal v evropských pohárech, dva v Superpoháru.

Osobní rekord v Gambrinus lize má v podobě sedmi branek. Vstřelil je na podzim 2011 v dresu Příbrami. Jaro pak prožil v Plzni a žádnou trefu už nepřidal. „Tehdy jsem za první polovinu sezóny byl vždy v základu a nikdy nestřídal. Takže když svoji nynější bilanci přepočítám s ohledem na počet odehraných minut, není to tak zlé," přemítá Wágner.

Jak skončí zápas mezi Spartou Praha a Viktorií Plzeň?
Zvítězí Sparta
42 %
Utkání skončí remízou
10,6 %
Vyhraje Plzeň
47,4 %
Celkem hlasovalo 5738 čtenářů.

Reklama

Související témata: