Hlavní obsah

Jech podle Damkové šlágr na Spartě zvládl dobře, obě vyloučení byla v pořádku

Praha

Rozehrál na Letné velký karetní mariáš. Rozhodčí Jiří Jech ovšem podle komise rozhodčích dobře zvládl ostře sledovaný duel 19. kola fotbalové Gambrinus ligy mezi Spartou a Plzní (1:0). Předsedkyně komise Dagmar Damková řekla, že Jech správně vyhodnotil i nejčastěji diskutované situace z druhého poločasu, kdy shodně po dvou žlutých kartách vyloučil plzeňské hráče Tomáše Hořavu a následně také Michala Ďuriše.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Jech vylučuje plzeňského Michala Ďuriše v utkání 19. kola Gambrinus ligy na hřišti pražské Sparty.

Článek
Fotogalerie

Na Spartě je těžké hrát o jednoho hráče méně, natož o dva. „O vyloučení nechci spekulovat, viděl jsem tam i jiné žluté karty. Nechci hodnotit, proč jsme karty dostali. Druhá věc je, proč je Sparta nedostala za úmyslné ruce. Nepamatuji si, že by moje mužstvo někdy dostalo dvě červené karty. Asi jsme tak silní, že to bylo nutné... Ale Sparta byla lepší, vyhrála zaslouženě," nechal se po zápase slyšet Dušan Uhrin, trenér Plzně.

Komise rozhodčích ovšem vystavila sudímu příznivý posudek. Těžký zápas zvládl.

„Jiří Jech si v utkání vedl dobře, přestože nešlo o jednoduché utkání a emoce plály na všech stranách. Co se týká vyloučení plzeňských hráčů, Jech všechny situace a s tím související udělení žlutých karet posoudil zcela správně a musí to vidět každý nezávislý člověk. Přesně podle takového trendu se má pískat, pravidlově tedy obě vyloučení byla v pořádku a Jech celkově obstál," poukazuje Dagmar Damková.

„V zápase byla celá řada ostrých zákroků na obou stranách a žlutých karet možná mohlo být uděleno i více. Ale protože Jech v některých případech zvolil důraznou osobní domluvu, komise rozhodčích dokáže akceptovat i takový postup."

Třetí žlutá karta pro Ďuriše byla teprve druhá...

V pondělí se také objasnil případ tří žlutých karet pro hříšníka Ďuriše. „Jecha upozorníme na jím zvolený postup při vyloučení v 84. minutě, kdy se na první pohled mohlo zdát, že plzeňský hráč v utkání dostal dohromady tři žluté karty. Sám rozhodčí se hájil, že to tak nebylo a žlutou kartu před vyloučením Ďurišovi ukázal dvakrát proto, že k němu byl hráč v prvním případě otočen zády. Rozhodčí ale stále nabádáme k tomu, aby raději počkali a karty opravdu ukazovali až ve chvíli, kdy k nim je trestaný hráč postaven čelem. Souhlasíme však s tím, že tato situace mohla působit lehce zmatečně," vysvětluje Damková.

Komise rozhodčích předběžně řešila i další události 18. ligového kola. Podle Damkové se dopustil chyby arbitr Libor Kovařík v pátečním duelu Liberec - Brno (1:0). Kovařík prý měl ve 39. minutě vyloučit hostujícího obránce Pavla Košťála po zákroku na unikajícího domácího útočníka Kevina Luckassena. Košťál místo toho viděl žlutou kartu.

„Šlo o zmaření vyložené brankové příležitosti, rozhodčí měl místo žluté karty udělit přímo červenou kartu. Toto byla situace podobná těm, které jsme podrobně rozebírali na našem lednovém semináři za přítomnosti rozhodčích a médií. Rozhodčím opakujeme, aby v podobných případech byli nekompromisní a vyloučením i veřejnosti dali najevo, jaký je dnes celosvětový trend," argumentuje Damková.

Zvládl sudí Jiří Jech zápas Sparta - Plzeň?
Ano
77,2 %
Ne
22,8 %
Celkem hlasovalo 10807 čtenářů.

Reklama

Související témata: