Hlavní obsah

Šel ze mne strach? Kdybych něco řekl, byl by průšvih, omlouval se Zápotočný

Příbram

Jako ničivý tajfun proletěl příbramský stoper Tomáš Zápotočný po utkání se Spartou (0:1) mixzónou. Z vyhlášeného slušňáka šel najednou strach. „Na rozhovory vám se..,“ štěkl směrem k novinářům a zmizel v kabině. Po pár desítkách hodin už to byl zase ten vychovaný a ochotný fotbalista, který neodmítne rozhovor, ani když mu zrovna není nejlépe na duši.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Příbrami Tomáš Zápotočný nebude na zápas se Spartou vzpomínat v dobrém.

Článek

Z vás šel v mixzóně opravdu strach, jak jste letěl ze hřiště...

Chápu, ale fakt jsem se nemohl zastavit. Byl jsem vytočený, frustrovaný, plný emocí, Tep mi vyletěl na dvě sta. Hlavou mi letěla spousta myšlenek. Prohráli jsme 0:1 a já cítil podíl viny. Zavinil jsem penaltu a v nastavení neproměnil gólovku. Omlouvám se za to, je pravda, že takhle se normálně po zápase nechovám.

Pošramotil jste ale svoji pověst fotbalového slušňáka...

Snad tolik ne. Kdybych se zastavil, možná bych ji pošramotil víc. Jak jsem byl vytočený, ulít bych a řekl v emocích něco, čehož bych později litoval, a mohl by z toho být i průšvih.

Damková: Jasná penalta
Pokutový kop proti Příbrami byl nařízen naprosto správně. Šlo o jasné strčení bránícího Zápotočného do zad unikajícího Hušbauera. O penaltě tak nemohlo být žádných pochyb a Hušbauer ani svůj pád nijak nepřihrál.
Předsedkyně komise rozhodčích D. Damková

Teď už jste v klidu?

Naprosto, už to neřeším. Vyčistil jsem si hlavu, už v neděli jsem byl v pohodě. I můj dobrý známý, trenér Josef Csaplár mi říká, abych se v takových věcech nebabral.

Berete, že penalta, kdy jste strčil do Hušbauera, byla odpískaná správně?

Jo, beru. Byla to moje nešikovnost. Zakopl jsem Hušbymu o nohu. Od něj to byla vyčůranost. Počkal si na mne... Já bych to ustál a šel dál do gólu. On to udělal takhle a sudí to písknul. Penalta to byla.

Mrzel vás víc tenhle moment nebo neproměněná šance v závěru, kdy jste mohl vyrovnat?

Obě stejně. Osmdesát minut jsme drželi se Spartou remízu. Na dosah byl pro nás zlatý bod, a takhle jsme to zkazili... Hlavně já. Za Spartu jsem dal pár gólů, teď jsem ho mohl vstřelit právě jí. To by bylo úžasný.

Trenér Petr Čuhel ale říkal, že to nebylo jen o vašem faulu. Vytknul vám něco on nebo spoluhráči?

Předcházelo tomu víc chyb, ale já byl na konci. To mě mrzí... Trenér mi nic neřekl a spoluhráči také ne. Oni ke mně mají respekt. Někdy je možná až na škodu, že je tak velký.

Štve vás takový moment víc, když si uvědomíte, že v Příbrami jste brán jako opora, skoro spasitel?

Toho spasitele neberu, ale máte pravdu, že jako Příbramák, který prošel Libercem, Spartou, zahraničními kluby a byl i v reprezentaci, cítím větší odpovědnost a čeká se ode mne, že obranu podržím. Bohužel podle statistik figuruji u více obdržených gólů. Snažím se to řešit.

Byl jste zvyklý hrávat o titul, učíte se teď hrát o záchranu?

Máte pravdu. Učím. Nikdy jsem to nezažil, a je to těžší, než hrát o titul. Byl jsem zvyklý na jinou kvalitu, čímž se nijak nechci dotknout kluků v Příbrami. Prostě třeba ve Spartě je jiná. V Příbrami víc bráníme, spoustu situací hasím a při tom zkrátka dochází k chybám častěji. Já, ale ani ostatní se tím nesmíme trápit. Musíme být pozitivní. Se Spartou jsme prohráli, ale podali jsme dobrý výkon. To by nás mělo v dalších bojích o záchranu posílit.

Reklama

Související témata: