Hlavní obsah

Plzeň zažila týden hrůzy. Trenér Uhrin sází na stejná jména, hráči však tahají nohy „z medu"

Plzeň

Týden hrůzy. Fotbalisté Plzně během sedmi dnů prakticky ztratili šanci na obhajobu titulu i na čtvrtfinále Evropské ligy. Důvod? Katastrofální defenzívní fáze. Není totiž normální, aby tři zápasy po sobě byl nejlepším mužem týmu brankář.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský obránce David Limberský děkuje fanouškům za podporu.

Článek

Trenér Viktorie Dušan Uhrin dává vinu únavě z náročného programu, a zřejmě není daleko od pravdy.

Trojice duelů v uplynulých dnech (Sparta 0:1, Lyon 1:4, Slovácko 0:0) byla z pohledu Viktorie jako přes kopírák: hráči tahali nohy „z medu", chyběl jim drajv, výbušnost. Kontrast v těchto parametrech oproti soupeřům bil do očí.

„V tuto chvíli je to tak, že jsem rád, když se dají kluci dohromady na další zápas. Jsme v lize jediní, kteří hrají evropské poháry, program je opravdu nabitý. Nechci se na to vymlouvat, nicméně únava je znát vždycky víc při bránění než v ofenzívě," tvrdí Uhrin.

To sedí. Je to totiž jednoduchá rovnice: pokud se hráč necítí dobře fyzicky, při bránění protivníka nedoráží. Z obavy, že v souboji neobstojí. Přesně tak si viktoriáni ve významných částech zápasů počínali. Sparta, Lyon a především v neděli Slovácko měly v útočné fázi trestuhodně času a prostoru. Obranný blok Západočechů nebyl kompaktní, mezi jednotlivými řadami zely obrovské díry, z toho pak dokáže profitovat i soupeř z nižší soutěže. Není divu, že si Slovácko vypracovalo v neděli v Doosan areně několik tutovek.

Uhrin sází na stejná jména

Od počátku jara dělily zápasy Viktorie, s jednou výjimkou, tři, maximálně čtyři dny. Zatímco při stejném zápřahu na startu sezóny bývalý trenér Pavel Vrba sestavu točil, v každém následujícím utkání udělal minimálně tři změny, Uhrin nyní sází na stejná jména.

Stačí jeden údaj: kapitán Pavel Horváth odehrál v sedmi dosavadních utkáních na jaře bez 34 minut kompletní menu, při stejně nabitém programu v létě, kdy Plzeň bojovala v kvalifikaci o Ligu mistrů, o plných 223 minut méně, což je téměř přesně dva a půl zápasu. V jeho věku se únava zákonitě musí projevit. Horváth je přitom pro Plzeň klíčovým mužem, proč mu Uhrin nenechal ulevit?

„Před Slováckem jsem o tom trošku uvažoval. Ale rozhodl jsem se, že ho postavím. Myslím, že Pavel hrál dobře, rozdal spoustu dobrých míčů. Uvidíme, jak bude vypadat za tři dny. Je to opravdu náročné, utkání jdou rychle po sobě. Máme čas udělat hodnocení a přípravu na další zápas. Víc práce mají doktor a maséři než já," podotkl Uhrin. Jak se bude Viktoria prezentovat ve čtvrtek v odvetě s Lyonem?

Vzepřou se Plzeňané osudu a postoupí přes Lyon do čtvrtfinále Evropské ligy?
Ano
22,1 %
Ne
77,9 %
Celkem hlasovalo 13775 čtenářů.

Reklama

Související témata: