Hlavní obsah

Řepkovy rasistické výroky policie neřeší, trest mu nehrozí ani za úmyslné poškození Sparty

Karel Felt, Josef KoukalPrávo

Výroky bývalého kapitána fotbalové Sparty Tomáše Řepky, který na hráče Slavie řval „Ty žide slávistickej“, policie řešit nebude. Nemíní se jimi zabývat ani Disciplinární komise FAČR, ba ani Slavia či Sparta, kterou poškodil, jak uvedl v jiné části rozhovoru pro Radiožurnál.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tomáš Řepka může být v klidu, jak se zdá, žádný trest mu nehrozí.

Článek

„Samozřejmě jsem to řval. A řval jsem ještě horší věci. Je dobře, že se to nepublikovalo," uvedl Řepka v rozhlasovém rozhovoru doslova.

Pražská policie podle své mluvčí Andrey Zoulové nebude někdejšího kapitána Sparty za jeho výroky stíhat. „Policie z principu nesleduje kdejaký rozhovor v médiích, to ani nejde. V tuto chvíli o tom určitě nevím," řekla Právu Zoulová.

Kauza nechává v klidu i Spartu. „Sparta se výroky Tomáše Řepky nebude zabývat," řekl Právu tiskový mluvčí letenského klubu Ondřej Kasík. Na urážky, alespoň zatím, nereagovala ani Slavia.

Právník: Trestný čin

Rasistické pokřiky jsou na stadiónech v Česku běžné. Nejznámější je „Jude Slavie!", který zní už několik let na Letné, ale i v Edenu při derby pražských S. Vedení Sparty komunikuje s tvrdým jádrem fanoušků a ledacos už dokázalo odbourat, kromě pyrotechniky a urážek soupeře. Disciplinární komise FAČR, ale i UEFA, jí udělila za takové excesy nejednu pokutu. Policie to neřeší...

„Obojí, tedy Řepkův výrok o slávistických židech a skandování Jude Slavie, lze posuzovat jako projev rasismu, a tudíž trestný čin," řekl naopak Právu známý advokát Bronislav Šerák.

Řepka v rozhovoru také přiznal, že poškodil i Spartu, když na jaře 2012, kdy už byl hráčem Českých Budějovic, úmyslně zavinil penaltu v utkání s Libercem, který na jihu Čech vyhrál a stal se mistrem právě před Letenskými. Řepka tak reagoval na svůj nucený odchod z pražského klubu v polovině sezóny. Jeho přiznání k ovlivnění zápasu disciplinární komise řešit nebude.

„Rozhovor s Řepkou v Radiožurnálu jsem poslouchal. Jeho výroky se však vztahují k utkáním, od nichž už uplynula dlouhá doba, už tedy není v pravomoci disciplinární komise je posuzovat. Neměly vztah k aktuální situaci, abychom v nich spatřovali provinění proti disciplinárnímu řádu," řekl ve čtvrtek předseda disciplinární komise FAČR Richard Baček.

Promlčecí lhůta pro takové případy je jeden rok po skončení konkrétní soutěže, jichž se týkaly.

Měl by být Tomáš Řepka za své rasistické výroky trestně stíhán?
Ano
54,8 %
Ne
45,2 %
Celkem hlasovalo 4045 čtenářů.

Reklama

Související témata: