Hlavní obsah

Fotbalisté Brna prolomili domácí nezdary a porazili Ostravu

BRNO

Fotbalisté Brna zdolali v dohrávaném utkání 26. ligového kola Baník Ostrava 2:0 a ukončili trápení v domácím prostředí, v němž devětkrát za sebou nevyhráli. O výsledku rozhodla hned úvodní půlhodina, v níž vstřelili branky Švancara a Trousil. Ostrava už se na protiúder nezmohla.

Článek

Brňané vytáhli poprvé po zranění do středové řady uzdraveného Zúbka, který dokázal společně se Sieglem a mladým Holkem vtisknout kombinačním akcím nápad. Trenér Kotrba se rozhodl pro hru se třemi obránci, když na okraj zálohy poslal slovenského reprezentanta Hada. Tyto tahy oživily hru domácích, Ostrava působila značně těžkopádným dojmem a její akce většinou končily už před hranicí domácího trestného území.

Po Zelenkově přihrávce mohl Švancara už ve 13. minutě vyzkoušet pohotovost Vaška, jeho střele ale chyběla razance a byla snadným soustem pro ostravského brankáře. Podstatně blíž k získání vedení měl o čtyři minuty později po rohovém kopu Baláž. Jeho hlavičku ale stačil v poslední chvíli v pádu hostující gólman vyrazit.

Po dlouhém výkopu brankáře Václavíka ve 25. minutě Zelenka přenechal míč Švancarovi a ostravská obrana se na chvíli zastavila. Brněnský útočník Vaška po oklamání chytře levačkou prostřelil a míč se odrazil od tyče do sítě. Vzápětí mohl zvýšit náskok Schuster, ale zbrkle mířil nad branku.

Po půlhodině hry uplatnili Brňané nacvičený signál z trestného kopu: Sieglovo rozehrání našlo Trousila a jeho oblouček hlavou se odrazil od tyče opět za Vaškovy záda. Ostravský brankář pak ve 34. minutě kryl ostrou Sieglovu střelu z trestného kopu a těsně před přestávkou vyslal Švancara do protiútoku Zelenku, jenž ale v tísni netrefil branku.

Trenér Jarabinský se pokusil probrat své svěřence z letargie v poločase, kdy si vybral všechna tři střídání. Těsně před odchodem do šaten nastoupil Staněk za zraněného Cigánka a o přestávce zůstal v šatně nevýrazně hrající Bystroň, jehož nahradil Žůrek. Brankáře Vaška pak vystřídal Raška. Výkon Baníku se ale ani po tomto řezu příliš nezměnil.

Tempo diktovali Brňané, kteří si vypracovali ještě další dvě slibné příležitosti. V 54. minutě Holkovu technickou střelu jen s námahou kryl Raška a o šest minut později po Balážově centru hlavičkoval Švancara těsně vedle branky. Závěr už měl poklidné tempo, Baník se k lepšímu výkonu neprobral a domácí tým bez problémů dotáhl zápas do vítězné koncovky.

1. FC Brno - Baník Ostrava 2:0 (2:0)
Branky: 25. Švancara, 30. Trousil. Rozhodčí: Šedivý - Petřík, Hojsík. ŽK: Had, Švancara - Látal. Diváci: 2952.
Brno: Václavík - Schuster, Trousil, Živný - Baláž, Zúbek, Holek, Siegl (74. Musil), Had - Švancara (79. Kroupa), Zelenka (88. P. Mezlík). Trenér: Kotrba.
Ostrava: Vašek (46. Raška) - Látal, Besta, Dvorník, Daněk - Pospěch, Cigánek (44. Staněk), Bystroň (46. Žůrek), Tomašák - Metelka, Magera. Trenér: Jarabinský.
Tabulku a statistiky ligy najdete ZDE
26. kolo první fotbalové ligy:
Sobota 7. května:
Mladá Boleslav - Sparta Praha 2:1
Opava - Blšany 1:2
Slovácko - Liberec 1:1
Neděle 8. května:
Jablonec - Olomouc 0:1
Teplice - Příbram 1:0
Drnovice - Zlín 2:0
Pondělí 9. května:
Slavia Praha - České Budějovice
Brno - Baník Ostrava 2:0

Reklama

Související témata: