Hlavní obsah

Momentálně neumíme fanoušky rozlišovat, tvrdí Pelta

Praha
Aktualizováno

Podle předsedy Fotbalové asociace ČR Miroslava Pelty je současným největším problémem boje proti chuligánům, že kluby neumějí z davu fanoušků vyčlenit ty, které na fotbal nemají pouštět. Po dnešní schůzce s ministrem školství Marcelem Chládkem je přesvědčen, že bude nalezen efektivní způsob, jak zajistit bezpečnost na stadiónech. Pomoci má zejména registrace fanoušků.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda fotbalové asociace FAČR Miroslav Pelta.

Článek

"Současná legislativa nám dává určité možnosti, ale hlavní problém je v tom, že neumíme identifikovat každého fanouška," tvrdí Pelta, který je zároveň šéfem jabloneckého klubu. "Když k nám do Jablonce přijde dopis od soudu, že ten a ten má zákaz vstupu na stadióny kvůli výtržnictví, tak je neumíme z davu rozlišit," dodal.

A to i přesto, že kluby mají právo fanoušky legitimovat u vstupu na stadión nebo už při prodeji vstupenek. Tento postup však volí jen při značně rizikových zápasech, především proto, že prodlužuje proces prodeje i vstupu fanoušků na stadión.

Pomoci zjednodušit a zrychlit identifikaci fanoušků by měl systém registrace, který funguje mimo jiné v Nizozemsku. Podle Pelty by například každý z fanoušků měl čipovou kartu, kterou by se prokazoval při nákupu vstupenky či u turniketů při vstupu na stadióny.

"Holandský model s registračními kartami se mi líbí. Ale inspirovat se chceme třeba i v Anglii. Není třeba vymýšlet to, co vymyslel už někdo jiný," řekl Pelta.

Musíme do bezpečnosti zainvestovat

Uvědomuje si však, že zavedení kontroly na stadiónech bude finančně náročné a že to bude možná znamenat pokles návštěvnosti. "Když ale nebudeme schopni zabezpečit bezpečnost, tak ztrácíme sílu našeho produktu. Musíme zainvestovat do bezpečnosti, abychom měli komfortní prostředí. Vrátí se nám to v dlouhodobém horizontu. Chceme na stadiónech rodiny s dětmi, to jsou naši budoucí fandové," prohlásil Pelta.

Připouští, že se dosud otázka bezpečnosti mírně podceňovala. Nyní je však rozhodnut důsledně proti chuligánům bojovat. Mimo jiné tím, že zpřísní licenční podmínky pro kluby.

"Je třeba to vzít pevně do rukou a dát do licenčního manuálu závazné pokyny ohledně bezpečnosti. A nedělat výjimky jako dosud. Každý stadion musí mít mimo jiné kamerový systém. Bude se muset přitvrdit. Licenční manuál dá jasné zásady, co musí kluby pro vstup do ligy splnit s ohledem na bezpečnost," řekl Pelta.

Momentálně například ani stadión na Bazalech, na kterém se v sobotu odehrály incidenty mezi fanoušky Baníku a Sparty, nesplňuje všechny licenční podmínky. "Nesplňuje přesně podmínky pro bezpečnost, to ale neomlouvá pořadatele a bude muset přijmout následky, které asi pro Baník nebudou příjemné. To ale rozhodne disciplinární komise," řekl Pelta.

O konkrétních změnách v otázce bezpečnosti na stadionech bude rozhodovat expertní skupina, kterou se Pelta rozhodl sestavit společně s Chládkem. "Budou v ní zástupci ministerstev školství a vnitra, FAČR, budu chtít požádat o experty také UEFA, aby nám dali rady ze zahraničí. Také musíme vytvořit bezpečnostní projekty na jednotlivé stadiony. Je to otázka měsíců, ale budeme tomu dávat maximum a určitě budeme schopni už v krátkodobém období přijmout jistá opatření. Minimálně v létě," dodal Pelta.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články