Hlavní obsah

Rada přinesl změnu. Jihlava už venku vítězí

Praha

Skvostnou bilanci mají fotbalisté Jihlavy z jarních zápasů venku. Po remíze ve Znojmě si připsali výhry na půdě pražské Dukly a v neděli i Slavie (2:1). Přitom včetně bezbrankové plichty z úvodu jara s nováčkem nejvyšší tuzemské soutěže svěřenci trenéra Rady čekali na vítězství z hřiště soupeřů dvacet utkání!

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Vysočiny Jihlava Petr Rada

Článek

„Venku se tak nezaměřujeme na defenzívu jako dřív," vysvětluje proměnu Jihlavy útočník Haris Harba, který dvěma góly zařídil triumf na Dukle v 18. kole a postaral se i o vítěznou branku Vysočiny v duelu 20. kola. „Hrajeme odvážněji, napadáme, získáváme hodně míčů na polovině soupeře a hned jdeme do útoku," popisuje rodák z Bosny a Hercegoviny.

Jihlava před necelými dvěma lety měla coby nováček oslnivý vstup z pohledu venkovních zápasů. Remizovala na Slavii, v Hradci Králové a v Liberci, přičemž pokaždé vedla. Následně slavil 2. září 2012 tým pod taktovkou trenéra Komňackého vítězství 3:1 na hřišti Mladé Boleslavi, které dvěma góly zařídil Tecl a jednou trefou pomohl Koloušek. Jenže následovalo mučivé čekání na opakování vítězství z venku.

Během zbývajících jedenácti duelů minulého ročníku na půdě protivníka Jihlava dokázala jen čtyřikrát remizovat. V osmi podzimních utkáních tohoto ročníku pak z výjezdů za ligovými body obohatila konto jen o jediný, vrcholem zmaru byl pětibrankový výprask v Příbrami, po němž dostal trenér Komňacký padáka.

Nesmíme být jen zalezlí, říká Hanuš

S nástupem Petra Rady se vše obrátilo k lepšímu. „Plán na venkovní zápasy je pokaždé stejný. Dobře bránit, ale hrát aktivně. Prostě nečekat jen na soupeře. Nesmíme být zalezlí na vlastní polovině," přibližuje pokyny z kabiny jihlavský brankář Jan Hanuš.

Probudil tedy Vysočinu při zápasech na hřištích soupeřů nový trenér? „Jednoznačně nám jeho příchod pomohl zlomit tu černou sérii," nepochybuje Hanuš. „Kouč chce rychlé napadání po ztrátě míče, žádné vyčkávání. A okamžitě jít do zakončení, bez zdlouhavých rozehrávek, což se nám zatím daří," přitakává Harba.

Přesně takovým způsobem dosáhl vítězného gólu na Slavii. Získal míč po špatné rozehrávce Čontofalského, obešel dva protihráče a parádně skóroval. „Nikdy by mě nenapadlo, že zrovna Čontofalský udělá takovou chybu. Otočil jsem se a najednou mi jde míč na nohu," líčí s osmi góly nejlepší střelec Jihlavy.

Reklama

Související témata: