Hlavní obsah

Comeback, jaký si Rosa vysnil! Podruhé v základu, podruhé s výhrou. A v Teplicích k tomu

Teplice

Zvláštní zápas. Pro sedmadvacetiletého obránce v mladoboleslavských službách Antonína Rosu tedy docela určitě. Loni v létě vyměnil teplická Stínadla, kde odmalička vyrůstal, za angažmá v Mladé Boleslavi. Tři čtvrtě roku si však musel počkat, než se na ligové scéně znovu objevil. Poprvé v duelu předchozího dějství doma s Duklou, v pondělí v epilogu 21. kola právě v Teplicích. „Vůbec jsem nevěděl, co mám očekávat, nakonec ale vše dopadlo skvostně,“ pochvaloval si Rosa vydařený návrat.

Foto: www.fkmb.cz

Takhle opouštěl zraněný Antonín Rosa hřiště loni v létě v utkání proti Varnsdorfu (ilustrační foto)

Článek

Při domácím návratu na ligovou scénu výhra 1:0 nad Duklou, v druhém střetnutí vítězství 1:0 v Teplicích a znovu zisk tří bodů. Pro Rosu, který si loni v létě v generálce proti Varnsdorfu přetrhl achillovku a od té doby nuceně absentoval, doslova pohádkový comeback.

„Nastoupit po dlouhé době podruhé za sebou v základní sestavě a k tomu ještě v Teplicích, už to byl zážitek. A k tomu všemu tady ještě vyhrát. Před spoustou kamarádů a známých, kteří za mnou do ochozů přišli," rozplýval se Rosa poté, co jeho tým vyhrál hlavičkou legionáře Ščuka 1:0 a v tabulce se už prodral na třetí příčku.

Ščuk to prostě umí, chválil spoluhráče

„Standardku jsme sehráli skvěle. Domácí čekali střelu, čemuž napovídala i vzdálenost, my je přelstili signálem, který nacvičujeme. Máme jich nachystanou spoustu a nehledáme při nich vyloženě jen Jasmina. On se ale do brankových příležitostí dostat umí a navíc je na záložníka výborným střelcem," vychvaloval Rosa svého bosenského spoluhráče, který rozhodl druhý zápas v řadě.

Pro Mladou Boleslav moc a moc důležitý. Středočeši nejenže v přímém souboji porazili konkurenta aspirujícího rovněž na třetí příčku, ale navíc pokračovali v jarní neporazitelné sérii. Z pěti zápasů tři vyhráli, ve dvou remizovali a stoupají ligou vzhůru. Momentálně na bronzový stupínek znamenající po skončení ligu vstupenku do pohárové Evropy.

„I z psychologického hlediska bylo důležité, abychom v Teplicích neprohráli. Domácí na nás měli před utkáním bod k dobru, a kdybychom neuspěli, utekli by nám ještě víc," připomínal Rosa, že pro jeho nové mužstvo bylo důležité hlavně neinkasovat. I proto umná a dobře propracovaná defenzíva, s níž si Ščasného tým nevěděl rady.

S Jarolímem přišla disciplína

Ani na podzim tolik obávaný teplický střelec Litsingi, kterého měl právě Rosa pod dohledem, se proti exteplickému obránci neprosadil.

„Pochopitelně že Teplice sleduji víc než jiná mužstva, takže jsem si všiml, že Francis není úplně ve své kůži," přiznával, že mu jarní tápání a hledání konžského útočníka dopomohlo, aby ho bez problémů eliminoval a svému mužstvu dopomohl udržet opět čisté konto.

„To je právě největší změna, která se udála s příchodem nového trenéra Jarolíma. Přinesl a vyžaduje velkou disciplinovanost, takže hrajeme poctivě dozadu, ale přitom věříme, že jsme schopni vytvořit si gólové situace a zužitkovat je. Teplický zápas toho byl názorným důkazem. Scházeli nám sice hned tři útočníci Chramosta, Nešpor a Štajner, ale protože jsme čisté konto uhájili a vítězné branky se nakonec dočkali, odvezli jsme si tři důležité body. Pro mě prostě skvělý návrat," objasňoval jarní mladoboleslavskou proměnu a vzestup vzhůru Rosa.

Reklama

Související témata: