Hlavní obsah

Ohrožené týmy v honbě za záchranou zvítězily

PRAHA

Vítězství dvou sestupem ohrožených týmů přinesly pondělní dohrávky fotbalové Gambrinus ligy. Brno doma vyzrálo na Baník a České Budějovice nečekaně vyloupily Strahov. Výhra Jihočechů 2:0 nad Slavií snese přívlastek šokující. Jihočeši Pražany jednoznačně předčili ve všech směrech. "Byl to náš nejlepší výkon na jaře," mínil Marek Kulič, autor obou gólů.

Článek

"Lepší zápas pod mým vedením mužstvo nesehrálo," přitakal trenér František Cipro, který k týmu přišel po 20. kole. Kdysi trénoval Slavii, dovedl ji dokonce k titulu, a tak pro něj měl zápas zvláštní příchuť. "Vypsal nám zvláštní prémie," přiznal Kulič. "Něco jsem slíbil, ale předmět sázky neprozradím," zavrtěl hlavou s úsměvem Cipro, když si v tunelu ke kabinám vychutnal vítěznou cigaretku.

Osud Slavie není Ciprovi lhostejný

Jihočeši nerozebírali důvody, proč tak snadno přišli k výhře. "Slavia byla sice trošku v křeči, ale hlavní byl náš dobrý výkon. Zvládli jsme to a žijeme," líčil Kulič. "Neměli jsme co ztratit, nebyli jsme pod tlakem. A jestli nás Slavia podcenila, je jen její problém," přemítal brankář Jihočechů Miroslav Filipko, který položil základ k vítězství řadou bravurních zákroků.

Českobudějovičtí se nechtějí nechat unést. Už v neděli je čeká duel v Blšanech. "Klíčový zápas," dumal Filipko. "Důležité budou všechny zbývající," nenechal se Cipro zviklat k velkým prohlášením. "Mám obavy, aby nám nakonec bod nechyběl. A úplně nejhorší by bylo, kdybychom sestoupili a Slavia přišla o druhé místo," nezapřel trenér Českých Budějovic, že mu osud bývalého zaměstnavatele není lhostejný.

Brno potřebuje ještě alespoň čtyři body

Brno ukončilo v zápase s Baníkem Ostrava (2:0) devítizápasové čekání na domácí výhru. Jen dvě hodiny se ale těšili z šestibodového náskoku na předposlední České Budějovice. "Výhra Budějovic nás pochopitelně trochu překvapila. My se ale nesmíme dívat na výsledky ostatních. Záchranu máme ve svých rukou, sami si ji tudíž musíme i uhrát. Navíc jsme přeskočili v tabulce Slovácko i Blšany. Dýchá se nám teď o dost líp, vyhráno však v žádném případě nemáme," nechal se slyšet brněnský kouč Jiří Kotrba.

Za magickou hranici nutnou k zachování prvoligové příslušnosti považuje třicet bodů. "Týmy, které ji překročí, nespadnou," je přesvědčen. "Pro nás to znamená získat ještě minimálně čtyři body. Pro úplnou jistotu bychom ale měli ještě nějaký i přidat," dodal.

Brněnští hrají o další angažmá

"Snad nás výhra nad Baníkem nastartuje," doufá obránce Brna Jan Trousil. "Moc samozřejmě chceme ligu zachránit, ale řekněme si zcela otevřeně, že nám jde také o peníze, jichž jsme si zatím na jaře moc nevydělali. Většinou máme rodiny, a tak chceme ještě pár zápasů vyhrát a majitele klubu trochu oškubat," usmíval se zkušený bek.

Vzápětí však Trousil zvážněl a dodal, že brněnští fotbalisté usilují rovněž o angažmá pro příští sezónu. "Asi není tajemstvím, že trenér Kotrba hodlá v létě tým přebudovat. Ne všichni budeme moci zůstat. I proto se snažíme podávat co nejlepší výkony," přiznal.

Reklama