Hlavní obsah

Šéf disciplinárky Baček: Trest Baníku a Spartě odpovídá provinění

Karel FeltPrávo

Šéf disciplinární komise FAČR Richard Baček bere trest za řádění části fanoušků v ochozech stadiónu na Bazalech při sobotním ligovém duelu Baníku se Spartou za odpovídající. Ač byly v ohrožení i malé děti, Baník zaplatí pokutu 300 000 korun za nedostatečnou pořadatelskou službu a k tomu má zavřené hlediště na dva zápasy s podmínkou do konce roku 2014. Sparta za svoje fanoušky dostala pokutu 50 000 korun.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Sektor domácích fanoušků o přestávce duelu Ostrava - Sparta.

Článek

Srážky fanoušků s policií

Jak náročné bylo projednávání nepřístojností v poločase utkání Baníku se Spartou?

Zápas Baníku se Spartou jsme projednávali více než tři hodiny. Vyslechli jsme zástupce obou klubů a zároveň i technického delegáta asociace, ale také velitele zásahu Policie ČR na Bazalech. Bylo to náročné.

Můžete uvést, co vás vedlo k trestu pro Baník ve formě pokuty i podmíněného zavření hlediště?

Baník Ostrava porušil povinnosti pořádajícího klubu, za což mu byl uložen peněžitý trest ve výši 300 000 korun a trest uzavření hlediště na dva zápasy s podmíněným odložením do konce tohoto kalendářního roku. Znamenalo by to, že v případě dalšího incidentu by musel dva následující zápasy sehrát bez diváků.

Čím se provinila Sparta?

Po zvážení všech okolností dospěla disciplinární komise ke konečnému  verdiktu. Sparta byla potrestána pokutou 50 000 korun za porušení povinností hostujícího klubu, což znamená, že její příznivci použili zakázanou pyrotechniku, způsobili škody na majetku a snažili se zúčastnit rvačky tím, že se pokusili prolomit ochrannou bariéru, což se jim nakonec nepodařilo. Klub se na účasti fanoušků na tomto utkání podílel, takže jsme ho potrestali.

Bylo rozhodnutí komise jednomyslné?

Diskutovali jsme o něm dlouho, jak o výši pokuty, tak o podmínečném uzavření hřiště, ale nakonec bylo přijato jednohlasně. Při diskusi o podmínečném uzavření hlediště jsme vzali v úvahu i skutečnost, že zástupci klubu před disciplinární komisí přijali závazky a zavázali se přijmout opatření i směrem do budoucna.

Trest Baníku se vzhledem k událostem zejména o přestávce zápasu zdá poměrně mírný. Brali jste vystoupení zástupců Baníku ve smyslu, že klub udělal, co mohl?

Udělali po pořadatelské stránce celou řadu opatření. Ale k porušení disciplinárního řádu z pohledu povinností pořadatele došlo. Jedná se o nejvyšší pokutu, jakou jsme v tomto ligovém ročníku udělili, ale při pohledu do minulosti na obdobné případy nijak nevybočuje. Naštěstí k takovým událostem nedochází tak často.

V čem Baník nejvíc pochybil?

Pořadatel má celkovou odpovědnost za to, co se děje v hledišti. Pochybil například tím, že do hlediště byla pronesena pyrotechnika, ale také tím, že si neohlídal transparenty, které byly v hledišti rozvinuty, a jejichž text byl urážlivý. Ten velký, expresivní, který se objevil na začátku zápasu, nebudu ani citovat (Na několik desítek metrů dlouhém transparentu byl nápis Zkurvená Sparta - pozn. autora). Takové projevy, které už jsou za hranou slušného chování, také netolerujeme.

Jak přijali zástupci obou klubů uložené tresty?

To se musíte zeptat jich. Určitě nám neděkovali, ale to jsme ani neočekávali. My jsme však k řešení tohoto případu přistoupili velice odpovědně a prostudovali jsme všechny dostupné materiály, vyslechli zainteresované představitele. Tresty podle nás odpovídají.

Sehrála při vašem rozhodování roli i skutečnost, že se zápas, byť s prodloužením přestávky, dohrál a nebyl předčasně ukončen?

Samozřejmě, předčasné ukončení zápasu by bylo přitěžující okolností.

Trest je jedna věc, ale probírali jste i varianty, jak takovým excesům předejít?

S iniciativními opatřeními přišel už Baník, který je chce ihned zavést. Velice podnětná ale pro nás byla i diskuse se zástupci policie a bezpečnostním manažerem FAČR, který byl jednání přítomen. Padlo i několik zajímavých námětů, které předáme asociaci. Tím chci říct, že toto jednání mělo význam i směrem k nastavení preventivních opatření, aby se něco podobného neopakovalo.

Co konkrétního z diskuse s policisty vzešlo?

Typů je hodně. Samozřejmě výraznou podmínkou pro realizaci opatření je změna legislativy, aby pořadatelé a pořádkové síly měli reálnou možnost nejen zasahovat při incidentech, ale především se zaměřit na účinnou prevenci. To znamená, aby mohli zabránit vstupu na stadióny problémovým osobám, které si ani nedovolím nazývat fanoušky. Konstatovali jsme také, že ve stávajícím právním prostředí mají kluby velmi omezené možnosti. Určitě by stálo za to, podívat se do zahraničí na legislativní úpravy, které byly přijaty například na Slovensku nebo v Polsku, ale i jiných zemích a inspirovat se jimi.

Považujete rozhodnutí disciplinární komise FAČR za adekvátní?
Ano
26,3 %
Ne
73,7 %
Celkem hlasovalo 5636 čtenářů.

Reklama