Hlavní obsah

Příčiny liberecké ostudy? To je nadlouho, tolik času nemáme, glosoval trenér Šilhavý debakl s Plzní

Nedával najevo žádné rozladění. Přestože svěřenci libereckého trenéra Jaroslava Šilhavého předvedli v Plzni v sobotu večer zoufalý výkon a schytali šestibrankový výprask, snažil se šéf lavičky Severočechů zůstat nad věcí. „Po čtyřbrankovém přídělu do přestávky jsme se chtěli pokusit neprohrát alespoň druhý poločas. Ale nepodařilo se," usmál se hořce Šilhavý po duelu 22. kola Gambrinus ligy, v němž slavila Plzeň triumf 6:0.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zraněný obránce Slovanu Liberec Radoslav Kováč (vlevo) a trenér Jaroslav Šilhavý během utkání v Doosan areně v Plzni.

Článek
Fotogalerie

Čím si vysvětlujete šestibrankový příděl? Byla Plzeň o tolik lepší?

Vstoupili jsme do zápasu špatně. Soupeř rychle skóroval po standardní situaci, pak se navíc rozpadla naše obrana, když musel střídat Radek Kováč. A vzápětí jsme inkasovali další gól. Domácí nás přehrávali, byli velice dobří a ještě produktivní. My jsme nebyli schopní nijak reagovat a schytali jsme pořádný debakl.

Co byste vlastním hráčům nejvíce vytknul?

To je na strašně dlouhý rozbor, tolik času nemáme.

Inkasovali jste čtyři branky už do přestávky. S jakými pokyny jste hráče vyprovázel do druhého poločasu?

O přestávce jsme si řekli, že zkusíme neprohrát alespoň druhý poločas. Ale znovu jsme inkasovali. Neměli jsme herní kvalitu, abychom Plzeň potrápili. Domácí byli skutečně výborní.

Zažil jste někdy během kariéry podobný debakl?

Ještě horší. Jako hráč Rudé hvězdy Cheb. Tehdy nás pražská Sparta doma porazila 9:2! Jako trenér mám však s takovým přídělem premiéru. Napodobili jsme Arsenal, který nedávno schytal stejný debakl od Chelsea. Klidně bych podobnou zkušenost oželel.

Proč jste stopera Kováče, klíčového muže liberecké obrany, střídal už po dvanácti minutách zápasu?

Radka trápil už v týdnu zadní stehenní sval. Po dohodě s lékaři jsme se domluvili, že nastoupí. I on měl dobrý pocit, rozcvičení absolvoval normálně. Brzy po prvním gólu dostal ale do nohy křeč, a proto musel odstoupit.

Bylo Kováčovo odstoupení příčinou tak vysokého debaklu?

Věřím, že s Radkem by náš výkon byl lepší. Chyběla nám komunikace, nikdo hru neřídil. Netvrdím, že bychom bodovali, ale snad bychom šest branek nedostali. Nicméně po jarní části sezóny Kováč odejde, alespoň jsme si tudíž vyzkoušeli, co nás čeká. Samozřejmě vše zlehčuji. Chyběl nám Rajnoch a Karišik, kteří už po zdravotních potížích začali trénovat. Tudíž pokud by Radek nebyl fit do příštího zápasu, bude snad na výběr z více variant.

Mohl váš tým rozjetou Plzeň po špatném vstupu zastavit? Nebo vám nezbývalo než jen odevzdaně čekat na konec?

Po těžkém K.O. v druhé minutě pro nás bylo těžké naskočit do zápasu a soupeře jakkoliv zastavit. Plzeň si evidentně utkání užívala, hrála ve velké pohodě. Jde o příděl, na který musíme rychle zapomenout. Naše herní kvalita rozhodně nestačila.

Reklama

Související témata: