Hlavní obsah

Nejde hrát se strachem, burcuje Slavii Šmicer. Při debutu v roli asistenta podlehl příteli Jarolímovi

Hořký debut v roli klubového asistenta trenéra prožil Vladimír Šmicer, který naposledy působil jako manažer u české fotbalové reprezentace. V pondělí byl v Mladé Boleslavi na lavičce Slavie, s níž získal tři mistrovské tituly jako hráč, při dohrávce 22. kola Gambrinus ligy. A musel překousnout prohru. Štěstí klubu svého srdce nepřinesl.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nový asistent trenéra Slavie Praha Vladimír Šmicer před utkáním v Mladé Boleslavi.

Článek
Fotogalerie

„Jsem zklamaný, protože jsme chtěli v Mladé Boleslavi bodovat. Prožíval jsem zápas podobně, jako když jsem byl v roli manažera po boku Michala Bílka u reprezentace. Dokud jsem hrál, bylo vše jednodušší," přiznával Šmicer, který během kariéry působil kupříkladu v Liverpoolu, s nímž vyhrál Ligu mistrů.

Nyní však stojí před zcela odlišným úkolem: přispět k záchraně Slavie mezi elitou. „Budu se snažit dělat co nejlepší umím. Věřím, že se Slavia zachrání. Nikdo nemyslí černě. Možnost sestupu pochopitelně existuje, ale nebojím se. Nejde hrát se strachem. To by byl začátek konce. Jsem rád za reakci kluků v druhém poločase, kdy se zvedli a i přes nepříznivý vývoj sahali po bodu. Domácí určitě znervózněli," přemítal Šmicer.

Právě jeho pozitivního přístupu si hodně považuje hlavní trenér Pražanů Alex Pastoor, jenž má děsivou bilanci. Z pěti zápasů vyhrál jediný, čtyři prohrál. „Šmicer má velké slávistické srdce. Obdivuhodný je zejména jeho pohled a projev k týmu. Neděsí se možných špatných věcí, ale spíše vidí naše možnosti," říkal nizozemský kouč.

Šmicer s ním situaci rozebíral hlavně před zápasem. „Řešili jsme složení naší obrany, protože chyběl Škoda. Shodli jsme se, že nejlepší variantou bude nasazení Gecova. V průběhu utkání už nebylo moc co řešit. Hráli jsme v deseti, tudíž jsme reagovali jen na fakt, jak se který hráč cítí a kolik má sil," vysvětloval Šmicer.

S Jarolímem na tenis i na golf

Ještě před zahajovacím hvizdem sudího kráčel na lavičku po boku trenéra Mladé Boleslavi Karla Jarolíma, který byl u hráčského konce nynějšího asistenta Slavie. „Občas spolu chodíme hrát tenis, někdy zajdeme na golf. Myslím, že jsme dobří kamarádi. Chtěl jsem ho porazit, ale slavil on," krčil rameny Šmicer. „Já se tehdy ve Slavii chtěl vrátit na trávník po operaci kolena. Současně jsem měl nabídku z reprezentace, abych dělal manažera. Vypadli jsme z předkola Ligy mistrů, v lize se nedařilo, a tak ve mně uzrálo rozhodnutí ukončit kariéru. Jediný podstatný důvod, proč jsem skončil, bylo moje koleno, které bolelo. Nemohl jsem naplno trénovat," vracel se Šmicer v myšlenkách do listopadu 2009, kdy ukončil kariéru.

Jarolímovi sliboval, že Pražané zkusí utnout sérii Mladé Boleslavi, která do pondělního utkání nepoznala v lize hořkost porážky. „Říkal jsem mu, že zkusíme duel jeho týmu znepříjemnit. Ale nakonec to moc těžké neměli. Až když jsme ve druhém poločase korigovali. Možná jsme trošku cítili šanci, že se můžeme vrátit. Oni trošku znejistěli, ale nakonec si vítězství pohlídali," věděl Šmicer.

Nevymlouval si na situaci ze závěru prvního poločasu, kdy musel brankář Pražanů Čontofalský po červené kartě do sprch a domácí ještě získali výhodu pokutového kopu, který Ščuk s jistotou proměnil. „Nemá smysl řešit, jestli šlo o ofsajdovou situaci. Body jsou pryč. Jestli to byla křivda? Myslím, že sudí nemusel dávat Čontofalskému červenou kartu. Magera si míč ukopnul k rohovému praporku a nejednalo se o gólovou šanci, proto jsem čekal žlutou kartu. Ještě větší problém možná představoval druhý gól, který přišel těsně před přestávkou. Kdybychom udrželi jen jednobrankové manko, mohli jsme v kabině kluky mobilizovat. I tak jsem se snažil být spíše pozitivní," vyprávěl Šmicer.

Jeho Slavii nyní čekají v nejvyšší soutěži těžké časy. Pražané narazí postupně na Jablonec, Spartu, Plzeň. „Los mě rozhodně nestraší. Nemůžeme si moc vybírat. Záležet bude hlavně na našem výkonu. Naopak nám zápasy s týmy z čela tabulky mohou zvednout sebevědomí," prohlásil odhodlaně Šmicer.

Reklama

Související témata: