Hlavní obsah

Každý úspěch něco stojí, Plzeň za minulou sezónu vykázala ztrátu 15 miliónů

Fotbalová Plzeň zveřejnila podrobnosti k výroční zprávě za sezónu 2012/2013 a udělala tak tečku za mimořádným ročníkem. Celkové hospodaření Viktorie skončilo v minulé sezóně ztrátou 15 miliónů korun, tedy rozdílem mezi 320 milióny příjmů a 335 milióny na výdajové straně. Odměny pro členy áčka se vyšplhaly na 120 miliónů, klub si pak pořídil posily za 75 miliónů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský Stanislav Tecl (vlevo) a Bekir Irtegün z Fenerbahce během utkání osmifinále Evropské ligy.

Článek

Druhý titul v domácí Gambrinus lize, nezapomenutelná cesta do osmifinále v Evropské lize. Jenže každý úspěch také něco stojí.

„Ztráta byla způsobena především vysokou položkou v kolonce přestupů, Viktoria v minulé sezóně výrazně sportovně posilovala nad rámec původně plánovaného vyrovnaného rozpočtu," komentuje hospodářské výsledky Adolf Šádek, generální manažer klubu.

Příjmy Viktorie Plzeň v sezóně 2012/2013
320 milionů Kč
Strukturalizované výdaje v sezóně 2012/2013
Režie/provozní náklady (organizace domácích duelů, venkovních výjezdů apod.)91 mil. Kč
Odměny A mužstva a realizačního týmu120 mil. Kč
Ostatní osobní náklady (platy zaměstnanců)29 mil. Kč
Přestupy75 mil. Kč
Ostatní náklady (odpisy, daně apod.)20 mil. Kč
Celkem335 miliónů Kč

Celkový rozpočet se v průběhu sezóny měnil na stranách příjmů i výdajů v závislosti na úspěších klubu v rámci Evropské ligy. „Základní ligový rozpočet je samozřejmě zásadně nižší, na základě postupu do základní skupiny Evropské ligy však doznal výrazných změn. Stejná situace se opakovala také při následném postupu do jarní části evropské soutěže a posléze postupu přes italskou Neapol," doplňuje Šádek.

Chtějí zůstat nezávislí na výsledcích

„Příjmová strana doznávala změn především v důsledku odměn ze strany Evropské fotbalové asociace. Výdajové úpravy se týkaly především organizačních položek při pořádání domácích duelů evropských soutěží a souvisejících výjezdů na hřiště soupeřů, potažmo pak odměn hráčského a realizačního týmu."

Základní filozofie nejvyššího vedení Viktorie se nadále nemění. „Naším cílem je dlouhodobá sportovní úspěšnost v rámci české nejvyšší soutěže i evropských pohárů, ruku v ruce s tím se snažíme o konstantní zlepšování služeb pro partnery i fanoušky Viktorie," ujišťuje Tomáš Paclík, předseda představenstva klubu.

„Nedílnou součástí naší koncepce je spolupráce s městem na neustálém vylepšování prostředí Doosan Areny. Vše je však podmíněno reálnou ekonomickou rozvahou s důrazem na nezávislost chodu klubu na jeho sportovních výsledcích," dodává šéf Paclík.

Reklama

Související témata: