Hlavní obsah

Teplicím jsem vděčný, minulost už neřešíme, řekl o dalším restartu kariéry útočník Fenin

Teplice

V Teplicích vstoupil Martin Fenin (26) do velkého fotbalu. Ze severočeského týmu se vydal do světa, když jako autor gólu ve finále na MS dvacítek v roce 2007 v Kanadě a český supertalent přestoupil do Eintrachtu Frankfurt. Tam se uvedl hned v prvním utkání hattrickem. Dostal se i do reprezentačního áčka. Porušování životosprávy a zdravotní problémy jeho slibně se rozvíjející kariéru značně pošramotily. První pokus o restart kariéry po návratu domů loni ve Slavii nevyšel. Teplice mu nabídly druhou možnost.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Martin Fenin chce v Teplicích znovu získat důvěru fanoušků.

Článek

Prozradíte, jak došlo k vašemu návratu do Teplic?

S ředitelem FK Teplice Františkem Hrdličkou jsme byli v kontaktu delší dobu, řešili jsme moji budoucnost. Bohužel jsem tři dny před koncem zimního přestupního termínu musel na akutní operaci slepého střeva. Po čtyřech týdnech jsem teprve mohl začít s lehkým běháním. Nesměl jsem nic uspěchat, abych nedostal do jizvy kýlu. Po sedmi týdnech jsem se začal s jedním známým v Teplicích připravovat individuálně. V pondělí si mne zavolal pan Hrdlička a dostal jsem od něj nabídku na návrat.

Prozradíte, co jste řešili?

Sešli jsme se na stadiónu s panem Hrdličkou a trenérem Zdeňkem Ščasným. Řekli mi, že by byli rádi, kdybych se zapojil do tréninku s áčkem. Původně bylo plánováno, že se budu postupně připravovat s juniorkou a pak za ní nastupovat. Byl jsem příjemně překvapený, že mohu začít s áčkem. Jsem za tuto šanci Teplicím samozřejmě velice vděčný.

Řekl vám trenér Ščasný, co po vás bude chtít?

První, co mi řekl, bylo, že se mnou bude mluvit na rovinu. Řekl, že ho nezajímá to, co bylo. Od pondělí jsem hráčem Teplic, minulost nechce řešit. To, co bylo před naším pohovorem, už je minulostí a nebudeme se k tomu vracet. Přál bych si, abych v Teplicích utichl rozruch kolem mé osoby, aby se o mně nevědělo. Když už, tak jenom díky tomu, co se odehraje na hřišti.

V Teplicích jste vyrostl, jak na ně vzpomínáte?

Byl jsem tady od šesti let, těší mě, že lidé, kteří mne vychovali, mi dali šanci, budu se snažit jim to vrátit. Vím, že mi někdo může vyčíst, že jsem předcházející nabídku Teplic odmítl. Ale to bylo za jiných okolností, je to pryč. Věřím, že si získám zpátky i důvěru fanoušků, to už záleží na mně a mých výkonech. Počítám s tím, že to u nich nebudu mít jednoduché.

Zdravotní problémy provázely i vaše předchozí angažmá, jak jste na tom teď?

Byl to trochu začarovaný kruh, ze začátku jsem byl zdravý, pak přišly svalové problémy. Všechno se to komplikovalo, každý ví, že návrat po jakémkoliv zranění není jednoduchý. Od pondělí trénuju s mužstvem, to je samozřejmě něco jiného, uvidím, jak se do toho budu postupně dostávat.

Na řešení vaší situace se podílela i Česká asociace profesionálních hráčů, jakým způsobem vám pomohla?

Členem asociace jsem od roku 2010. Byl jsem v situaci, kdy jsem potřeboval někoho, kdo za mne bude bojovat, asociace má na mém novém angažmá velký podíl. Pomohla mi tak, abych z toho vyšel, co nejlíp.

Máte zkušenosti s činností hráčské asociace z Německa?

V Německu působí velice silná hráčská unie. Z jejich akcí si pamatuju, že pořádá pravidelně kempy pro hráče bez angažmá, pořádají pro ně nejenom tréninky a soustředění, ale i přátelská utkání se špičkovými kluby. Svaz její činnost významně podporuje.

S jakými přáními jdete do nadcházejícího období?

Přál bych si to, co mi v poslední době trochu chybělo, aby mne fotbal zase pořádně bavil. Chtěl bych zůstat zdravý, dostat se zpátky do formy. Jsem doma, kde všechno a všechny znám, chtěl bych všem jejich důvěru vrátit.

Reklama