Hlavní obsah

Už žádný pardón: pokud fotbalové kluby nesplní bezpečnostní kritéria, přijdou o licenci

Praha

Už žádné mhouření očí, žádné výjimky. Pokud některý z prvoligových či druholigových stadionů nesplní bezpečnostní normy, dotyčný klub neobdrží licenci. Takový je hlavní výstup ze čtvrtečního jednání Ligového shromáždění FAČR.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fanoušci Baníku Ostrava během utkání se Spartou.

Článek

„Kluby se zavazují k rozvoji opatření a infrastruktury pro zvýšení bezpečnosti na fotbalových stadiónech, že budou dbát na rozvoj kultury fotbalových fanoušků a bojovat proti jakýmkoliv projevům násilí a agresivity při zápasech," uvádí se v prohlášení klubů Gambrinus ligy a Fotbalové národní ligy.

„Hlavním parametrem pro udělení licence bude bezpečnost," řekl ředitel komunikace FAČR Ondřej Lípa. „Navíc dojde k určení dalších podmínek pro přerušení utkání při nenávistných projevech. Na tom se bude pracovat v dohledné době," dodal.

Problém se zajištěním bezpečnosti má především letitý stadión Baníku Ostrava, kde nedávno došlo k hrubým výtržnostem při utkání se Spartou. Pokud klub na Bazalech razantně nezasáhne, bude muset do azylu. Před pár dny se však zavázal, že problém vyřeší.

„Nechci se někoho dotknout, ale problémy mají průsečík, jímž je Ostrava. Teplice problémy nemají, Sparta také ne, tyto kluby také poukazovaly na to, že je špatné paušalizovat tuto záležitost na celý fotbal. Někdo má potíže neustále, někdo zřídka a to ještě tehdy, když tam přijedou některé kluby," podotkl šéf profesionálního fotbalu Ivo Lubas.

Na dodržení striktních bezpečnostních předpisů bude dohlížet Komise pro hrací plochy, která bude objíždět jednotlivé stadióny a vytvoří novou kategorizaci. „Do které kategorie budou zařazeny Bazaly, nechci předbíhat," sdělil Lubas.

Kluby na odsouhlasily i iniciativu k přerušení utkání při nepokojích v hledišti. Návrh už předtím schválil výkonný výbor asociace. Zápasy by měli sudí přerušovat nejen při výtržnostech  chuligánů, ale i při nenávistných a vulgárních projevech fanoušků, ať už verbálních nebo prostřednictvím transparentů.

Znojmo v ohrožení. Lze to stihnout, tvrdí zástupci klubu

Svaz v oblasti bezpečnosti postupuje společně s policií, ministerstvy školství a vnitra. Lubas se však lehce obává, že nadšení pro vyřešení problému vyšumí. „Mám strach, aby to nadšení potírat výtržníky na fotbale kompetentní lidi neopustilo. Tyhle debaty totiž neslyším poprvé."

Neudělení licence hrozí také dalšímu moravskému celku Znojmu, které kvůi rekonstrukci stadionu hraje tento ročník k azylu v Brně. Zásadní úpravy musí dokončit do 30. června, není však jisté, zda se termín podaří dodržet. Podle zástupců klubu to je stále reálné, vše závisí na tom, zda včas přijde devadesátimiliónová dotace z ministerstva školství. „Pokud to Znojmo nestihne, stane se prvním sestupujícím," potvrdil Lubas, který doplnil, že duel posledního kola mezi Znojmem a Brnem bude hostit buď Jihlava, nebo Olomouc.

Reklama