Hlavní obsah

Březnové statistiky: Přes tři tisíce přihrávek Sparty a dominance jihlavského objevu Harby

Uplynulý měsíc se stal pro fotbalovou Gambrinus ligu historickým milníkem. Česká nejvyšší soutěž v něm započala se sledováním detailních statistik hráčů a celých týmů. Oficiální web soutěže přichystal přehled a žebříčky právě za březen. Který hráč vyčníval v Chance indexu, sledujícím především ofenzivní schopnosti? Jaký tým má na svém kontě nejvíce přesných přihrávek či střel? Zde jsou výsledky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Jihlavy Haris Harba oslavuje svůj gól na Slavii.

Článek
Fotogalerie

U klubů se statistici zaměřili na četnost střelby, množství přihrávek i útoků. V prvních dvou kategoriích byla podle očekávání nejlepší Sparta, která vede soutěž o osm bodů a ničí jednoho soupeře za druhým. O její ofenzivní síle nejlépe vypovídají právě statistiky.

V březnu poslala na bránu soupeře hned 86 střeleckých pokusů, z toho 29 jich mířilo mezi tyče. V obou faktorech Letenští jasně dominují, na druhém místě je Jihlava s 80 pokusy (27 na bránu) a třetí místo patří Slavii. Ta zkusila vystřelit 69x a bránu trefila ve 25 případech.

Sparta nemá konkurenci ani v počtu přihrávek. Jako jediný tým jich minulý měsíc nastřádala více než tři tisíce, z toho 2602 jich bylo přesných. Na druhém a třetím místě se za Letenskými umístily Mladá Boleslav s Duklou, odstup však nabraly znatelný.

V počtu útoků už ale svěřenci Vítězslava Lavičky tak nedominují a museli se spokojit až s druhým místem. Že by je předčila Plzeň nebo právě Boleslav? Nic takového! "Nejofenzivnějším" týmem byl v tomto směru Jablonec, jenž se o útočné výpady pokoušel vskutku svědomitě, v koncovce však nezářil. Za celé jaro totiž hráči Baumitu skórovali pouze čtyřikrát.

Harba nejaktivnějším střelcem

Co se týče statistik individuálních, nejaktivnějším střelcem ze všech byl jihlavský Haris Harba. Ten byl také vůbec nejpřesnější, když z 20 pokusů trefil dvanáctkrát bránu. Tím výrazně překonal i druhého Josefa Hušbauera, který ze 17 střel mířil přesně pětkrát. Harba byl navíc suverénně nejlepší i v driblinku, kde dosáhl na číslo 33.

Nejvíc přihrávek (434) v březnu vymyslel Hušbauerův parťák Marek Matějovský, v jejich úspěšnosti už to ale až tak slavné nebylo. To byla dominance jiného sparťana Maria Holka, jehož úspěšnost činila skvělých 93%.

Speciální sekcí je pak nová statistika Gambrinus ligy sledující ofenzivní a kreativní schopnosti hráčů. Zde si prvenství připsal sparťanský záložník Bořek Dočkal. V rámci Chance indexu se poměřují kategorie „přihrávka do gólové šance", „předfinální přihrávka" a „přihrávka do šestnáctky". Letenské křídlo má na svém kontě 64 bodů. Druhým byl mladoboleslavský středopolař David Jarolím (56), na třetím místě se umístil plzeňský špílmachr Pavel Horváth (52).  Další v pořadí se přes 50bodovou hranici přehoupnout nedokázali.

Reklama

Související témata: