Hlavní obsah

Sparta s Brnem další zaváhání nepřipustila

PRAHA

Fotbalisté Brna v historii samostatné české ligy nezískali na stadionu pražské Sparty ani bod a nic na tom nezměnilo ani nedělní utkání. Brno prohrálo na Letné i dvanáctý zápas, tentokrát 0:2 a přibyly mu sestupové starosti. Jun si čtrnáctým gólem upevnil vedení v tabulce střelců, výhru zpečetil Poborský.

Článek

Přesto byl sparťanský kouč Hřebík v závěru vykázán z lavičky a čeká jej návštěva u disciplinární komise.

Do branky jeho týmu se vrátil po zranění Blažek a na rozdíl od svého náhradníka Bičíka v zápase v Mladé Boleslavi prožil pokojný zápas. Jedinou spletitou situaci ve svém území musel řešit ve 44. minutě, ale příliš se nevyznamenal. Centr mu po souboji s brněnským útočníkem vypadl z ruky a Mezlíkovu střelu zastavil až na brankové čáře Hašek.

Jinak Brno bez potrestaného střelce Švancary nevyčnívalo, míč měla v moci většinu času Sparta, ovšem dopředu se s ním nijak nehrnula. Její hru tvořil místo distancovaného Lukáše Zelenky Poborský a na netradičním postu uprostřed zálohy nebyl tolik vidět jako na svém oblíbeném pravém kraji.

Sparta se svým nejvěrnějším fanouškům poprvé představila jako čerstvý mistr, ale o nápravu za prohru v Boleslavi se v hustém dešti příliš nesnažila. Nejagilnějším ze Sparty byl dlouho její trenér Hřebík: Damková v roli čtvrtého rozhodčího měla velké problémy udržet ho ve vymezeném prostoru.

Od 31. minuty molh být přece jen klidnější. Poborský z přímého kopu naservíroval míč Johanovi na hlavu, jeho střelu ještě Václavík vytáhl na břevno, ale číhající Jun míč poskakující na čáře uklidil do branky.

Bývalý sparťanský kouč Jiří Kotrba na svůj někdejší klub marně hledal v knize svých triků ten, s jehož pomocí by se alespoň na chvíli Brno usadilo na polovině domácích. Luděk Zelenka, který neúnavně zabíhal za obranu, na všechno sám nestačil. Vztekal se na záložníky, kteří jej přihrávkami míjeli.

O výhře Sparty definitivně rozhodl její kapitán. Meduna utekl po pravém křídle, poslal přízemní přihrávku do šestnáctky, Poborský k míči doklouzl a poslal jej do horního rohu. Další šance měli Johana a hlavně Petráš, jehož hlavičku k tyči tygřím skokem zneškodnil Václavík.

Hřebík nakonec zápas na lavičce nedokončil. Pár minut před koncem ho rozhodčí Jahoda na doporučení Damkové vykázal z lavičky.

Sparta - Brno 2:0 (1:0)
Banky: 31. Jun, 55. Poborský. Rozhodčí: Jahoda - Kafka, Večeřa. ŽK: Živný (Brno). Diváci: 2208.
Sparta: Blažek - Petráš, Johana, Sivok, Kadlec - Matušovič, Poborský, Hašek, Urbánek - Jun (83. Herzán), Meduna (90. Rezek). Trenér: Hřebík.
Brno: Václavík - Schuster, Trousil, Živný (64. Hlavatý) - Baláž, Zúbek, Siegl, Černý, Had - P. Mezlík (55. Musil), Luděk Zelenka. Trenér: Kotrba.
TABULKY
Gambrinus liga - 27. kolo
Příbram - Slavia 0:1
Zlín - Jablonec 1:2
Liberec - Opava 3:0
Boleslav - Drnovice 0:0
Sparta - Brno 2:0
Blšany - Budějovice 1:0
Olomouc - Teplice - hraje se 16.5. v 16:40
Ostrava - Slovácko - hraje se 16.5. v 19:00

Reklama

Související témata: