Hlavní obsah

Násilí provázelo v Liberci dva fotbaly

LIBEREC

Násilí provázelo v Liberci krátce po sobě dvě fotbalová utkání, která policisté dopředu vyhodnotili jako neriziková. Při středečním pohárovém zápasu domácího Slovanu se Slováckem zaútočili neznámí násilníci ve městě na fanoušky hostujícího mužstva a jednoho těžce zranili. Při sobotní lize s Opavou zbili hostující rowdies jednoho pořadatele a asi 20 jich vtrhlo do sektoru pro domácí vlajkonoše.

Článek

"Po napadení pořadatele přeskákali chuligáni ze severní Moravy a z Polska turnikety a v hledišti se chtěli porvat. Když tam ale našli slušné fanoušky místo výtržníků z bývalého tvrdého jádra, sebrali jim jen klubové šály a vlajky a utekli," uvedl mluvčí Slovanu Liberec Lukáš Váňa.

Proti chuligánům vzápětí zakročili policisté a příslušníci bezpečnostní agentury. Při potyčce s výtržníky museli použít chvatů a vytlačili je mimo stadion. "Dva fanoušky Opavy s českou státní příslušností a dva polské fanoušky jsme díky záznamům bezpečnostních kamer obvinili z výtržnictví. Hrozí jim až dva roky vězení," řekla mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková.

Poněvadž v minulosti se při utkáních Liberce s Opavou neobjevily žádné problémy s fanoušky, policisté utkání předem označili za nerizikové, stejně jako středeční pohár se Slováckem. Na veřejný pořádek jich v sobotu dohlíželo 30, na stadionu bylo rovněž 57 příslušníků bezpečnostní agentury a několik městských strážníků. "Bohužel se ukazuje, že násilnosti hrozí při každém utkání a budeme muset chránit nejen hostující fanoušky, ale i naše," prohlásil Váňa.

Při rizikových utkáních například se Spartou nebo s Ostravou slouží v Liberci téměř 200 policistů včetně příslušníků ze zásahových jednotek - takzvaných těžkooděnců v protiúderových kompletech. Hostující fanoušky doprovázejí až k jejich autobusům a chrání je, dokud nevyjdou mimo město.

Po středečním poháru čekali příznivci Slovácka na autobusovém nádraží na spoj do Prahy. Policejní motorizované hlídky prověřovaly, jestli se v ulicích kolem nádraží nepohybují liberečtí fotbaloví chuligáni, a když na žádné nenarazily, nechaly fanoušky Slovácka bez dozoru. "Pachatelé, kteří na ně zaútočili, neměli vůbec žádné šály, vlajky nebo další znaky své příslušnosti ke Slovanu. Na utkání vůbec nebyli," řekla Suchánková.

Násilníci způsobili jednomu fanouškovi Slovácka silný otřes mozku, sanitka ho převezla na traumatologii do liberecké nemocnice. Útočníci sebrali příznivcům Slovácka klubovou vlajku a šály. Za ublížení na zdraví, krádež a výtržnictví jim hrozí až dva roky vězení. Jména pachatelů policisté ještě neznají.

Ředitel oddělení profesionálního fotbalu ČMFS Ivo Lubas uvedl, že navzdory dvěma posledním výtržnostem v Liberci se bezpečnostní situace na stadionech a kolem nich v poslední době zlepšuje. "Velké problémy s násilnostmi se v současném prvoligovém ročníku nevyskytly. Policisté, kluby a ani my si nedovolíme podcenit žádné utkání," shrnul Lubas.

Reklama

Související témata: