Hlavní obsah

Lafata by se jako sparťan konečně rád trefil proti Slavii. Vůči rivalovi ale cítí respekt

Karel FeltSport.czPrávo

Kapitán Sparty David Lafata (32) dal Slavii v lize už šest gólů, ale ani jeden v dresu Sparty. Letenští vládnou lize a Lafata kanonýrům. Před sebou má svoje třetí derby a vzhledem k naprosto rozdílné formě obou týmů, může mít kapitán Sparty v sobotním utkání slušnou šanci se proti Slavii za Letenské konečně trefit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Radost sparťanského útočníka Davida Lafaty.

Článek

Slavii jste dal pět gólů v dresu Jablonce a jeden ještě za České Budějovice. Nepřichází i vzhledem k jejímu stavu čas, abyste jí dal branku v dresu Sparty?

Nevím, jestli je to ten správný čas. Dát Slavii gól v derby je velká motivace, ale důležitější jsou pro nás tři body. Takže je jedno, jestli dám gól já nebo Pepa Hušbauer, který je v tabulce střelců za mnou v těsném závěsu, nebo třeba Láďa Krejčí. Ať je to kdokoliv, hlavní je vítězství.

Najdete mezi těmi šesti góly ten nejdůležitější?

Já rozdíly mezi góly nedělám. Samozřejmě svým způsobem mají vyšší hodnotu ty, které otáčejí nebo rozhodují zápasy. Takový mezi nimi pokud si vzpomínám, nebyl.

Zmínil jste Josefa Hušbauera, který by vás ale mohl dostihnou v tabulce střelců...

My to fakt neřešíme. Pepa dal jako záložník jedenáct gólů, což je úžasné, dohromady jsme jich nastříleli v této sezóně v lize třiadvacet. Kéž by nás bylo ještě víc s takovou produktivitou, ale za Spartu dávají góly i další kluci, což je důležité. Obrana soupeře se tak nemůže soustředit jen na jednoho hráče.

Lafatovy góly Slavii
6. 11. 2004za Č. Budějovice (1:2)1
15. 3. 2009za Jablonec (1:2)1
8. 5. 2010za Jablonec (3:0)1
5. 11. 2010za Jablonec (3:0)1
11. 9. 2011za Jablonec (4:0)2

Co pro vás vůbec derby znamená?

Je to největší a nejsledovanější zápas ligy a nezáleží na tom, kdo jak si v lize zrovna stojí. Pro nás je to extra zápas. Když jsem hrál za Jablonec proti Liberci, byl to hodně prestižní zápas dvou sousedních měst, která navíc spojuje tramvaj. S tím pražských „S" se to ale nedá srovnat.

Trenér i vy hráči hovoříte o těžkém utkání. Copak jste Slavii neviděli, jak se trápí?

Viděli, ale derby je opravdu hodně specifické. My se roli favorita nebráníme, ale přistupujeme k utkání s pokorou. Samozřejmě chceme vyhrát, není však podstatné o kolik. Liga spěje pomalu k závěru a náš cíl, kterým je titul, je blíž a blíž. Ty poslední kroky jsou nejtěžší a my jich musíme udělat ještě sedm.

Slavia by ale měla být tím papírově nejjednodušším. Napadlo vás, že sobotní derby by mohlo být nejméně na rok poslední, pokud by sestoupila?

Slavia má problémy, ale mužstvo špatné není. Určitě nepatří kvalitou tam, kde momentálně je. Byla by škoda, kdyby sestoupila, derby by nám i fanouškům chybělo. Musíme si dát o to větší pozor, aby se na nás nechytla, ale povedlo se jí to až v příštím zápase.

To hraje doma s Plzní...

Tak to bych jí přál úspěch tím víc!

Počítáte s tím, že Slavia se zatáhne a budete dobývat její branku, nebo čekáte otevřený fotbal?

Spíš budeme dobývat. Na Letné je to běžné, že soupeř brání v devíti i deseti hráčích. O to pak máme samozřejmě složitější situaci. Důležité bude, abychom dali, pokud možno co nejdřív, vedoucí gól. Pak by Slavia musela hru otevřít.

Co by na Slavii mělo platit?

Tak to vám neprozradím.

V čem by naopak mohla být nebezpečná?

Má dobré standardky a musíme si dát pozor na brejky. Mají na ně vhodné hráče.

Dovedete si představit, že byste titul nakonec nezískali?

Sedm zápasů je hodně a ve fotbale se může stát cokoliv, ale kdybychom to tentokrát nezvládli, tak bychom byli za velké pitomce.

Může se také stát, že by derby bylo předčasně ukončeno kvůli nepřístojnostem fanoušků...

Věřím, že k tomu nedojde. Jako kapitán Sparty mohu za tým říct, že především ty naše žádáme, aby fandili slušně, byli tradičně naším dvanáctým hráčem a derby jsme si společně užili a radovali se na konci z vítězství. Ze hřiště jejich chování ale nijak neovlivníme, ať našich, nebo slávistických. Derby je svým způsobem největší zápas ligy, mělo by být oslavou fotbalu.

Reklama

Související témata: