Hlavní obsah

Slávistům přistál v autobuse půllitr. Někdo mohl být klidně mrtvý, nechápal Hrubý

Drsný incident poznamenal cestu fotbalistů Slavie k fotbalovému derby na Spartu, kde výběr z Edenu schytal na hřišti tříbrankový příděl. Když výprava čtrnáctého celku tabulky vyjela autobusem z Letenského tunelu a vyhoupla se k Technickému muzeu, od restaurace se vyřítila skupina fanoušků v dresech Sparty a začali jen na pár dnů nový autobus úhlavního nepřítele házet skleněné půllitry. Náhradní brankář Karel Hrubeš měl po incidentu tržnou ránu pod okem.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Příznivec Sparty gestikuluje z autobusu na fanoušky Slavie.

Článek
Fotogalerie

„Nevím, co k tomu říct. Zřejmě se jednalo o jádro sparťanských fanoušků, kteří si myslí, že je správné rozbíjet cizí věci. Normální člověk by tohle neudělal. Kluci sedící u okna měli štěstí. Ještě, že jim žádný střep nevlétl do oka, nebo je netrefil přímo půllitr," zlobil se brankář Slavie Radek Černý, když se vracel k mrzutosti provázející cestu jeho týmu k utkání.

„Skupina fanoušků Sparty stála před hospodou. Viděli náš autobus a rozběhli se. Hned jsem věděl, že to bude špatné. Ale myslel jsem si, že třeba autobus jenom polejí nebo budou něco řvát, případně do autobusu bouchat. Nikdo nečekal, že budou létat půllitry. Řidič se snažil přidat, ale byl moc hustý provoz," vyprávěl asistent trenéra Slavie Vladimír Šmicer, který seděl v přední části autobusu a půllitr rozbil okno dvě řady za ním.

Jeden ze střepů poranil brankáře Hrubeše. Do útrob stroje převážejícího slávisty se dostal i celý půllitr, který zůstal neporušený. Ten má k dispozici policie. Po utkání poražené fotbalisty z Letné odvezl autobus jejich hokejových kolegů, kteří už mají volno. Hráčům nicméně nepříjemný okamžik v hlavách pořád šrotoval.

Šmicer: Normální člověk nic takového neudělá

„Já seděl vzadu, poslouchal jsem muziku a najednou strašná rána. Tak jsem si sundal sluchátka, kouknul dopředu a na zemi bylo sklo, jeden kus okna zasáhl Karla Hrubeše. V uličce ležel i neporušený půllitr. Nechápu, jak to může někdo udělat. Kdyby půllitr zasáhl někoho do hlavy, mohl být mrtvý. Fakt nechápu," kroutil hlavou Robert Hrubý, záložník Slavie.

„Bylo neuvěřitelné, že jeden z půllitrů zůstal neporušený. Možná prošel dírou, která v okně vznikla nárazem jiných sklenic, protože jich letělo více. Nikdy jsem nic takového nezažil. Sice jsme neměli policejní ochranu, ale stejně by těžko pomohla. Většinou totiž jezdí dva policisté a než by z auta vyběhli, bylo by po všem," krčil rameny Šmicer, který má zkušenosti z angažmá v Anglii či Francii.

Prohru nesvaloval na incident, který se odehrál několik desítek minut před začátkem utkání. „Ale nechápu myšlení těch lidí. Normální člověk nic takového neudělá. Rozběhnout se proti autobusu s lidmi a házet na něj půllitry," krčil rameny Šmicer, když mířil do hokejového autobusu Slavie.

Reklama

Související témata: