Hlavní obsah

Zásah policie byl nepřiměřený, ohrazuje se po derby Slavia

Praha

Klid na stadiónu, ale rušno v ulicích. Fotbalová Slavia má vážné pochybnosti o přiměřenosti policejního zásahu proti fanouškům Slavie na Čechově mostě v Praze a v prostředcích městské hromadné dopravy před sobotním derby na Spartě. Vedení klubu argumentuje, že posbíral řadu svědectví o tvrdých policejních zákrocích teleskopickými obušky, při nichž došlo ke zranění, jako reakci na odpálení zábavní pyrotechniky.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Dýmovnice a dělbuchy vyprovokovaly policii k zásahu.

Článek

Slavii takový postup připadá nepřiměřený, těžko odůvodnitelný a v tomto duchu bude žádat vysvětlení příslušných autorit.

„Akce byla předem řádně nahlášená, odsouhlasená a od začátku jsme spolupracovali s bezpečnostními složkami na jejím bezpečném průběhu a minimalizaci rizik. I proto jsou pro nás události kolem průvodu fanoušků Slavie nepochopitelné a neakceptovatelné. Mediálně omílaných 83 zadržených příznivců Slavie za přestupky je v příkrém kontrastu s mlčením okolo zřejmého kriminálního aktu, útoku na autobus našich fotbalistů, který jen shodou náhod neskončil vážným zraněním," praví se v prohlášení Slavie.

Vršovický klub souhlasí s nutností postupné kultivace fanouškovského prostředí v České republice a ujišťuje, že bude v tomto ohledu vždy intenzivně spolupracovat se všemi, kdo ukážou cestu dopředu.

„Současně ale odmítáme, aby se náš klub a jeho příznivci stali nástrojem experimentů při uplatňování zatím neexistující a nepopsané koncepce pro práci s fanoušky na stadiónech i mimo ně," zdůrazňuje Jiří Vrba, ředitel komunikace a vnějších vztahů Slavie.

Reklama

Související témata: