Hlavní obsah

Jihlava je jako vyměněná. Žádný zanďour, snažíme se hrát ofenzivně, vysvětluje kouč Rada

Karel FeltPrávo

Jihlava nedělní remízou 1:1 v Plzni zřejmě definitivně rozhodla o tom, že Sparta získá titul. Nerozhodným výsledkem na západě Čech završila sérii tří vzájemných duelů, z nichž dva byly pohárové, a bilance Vysočiny s úřadujícím mistrem je vyrovnaná. Fotbalisté Jihlavy už šest kol neprohráli. Na jejich výrazném herním zlepšení má velkou zásluhu i kouč Petr Rada. „Snažíme se o aktivní, ofenzivní fotbal, žádný zanďour,“ popisuje někdejší reprezentační trenér.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Vysočiny Jihlava Petr Rada.

Článek

Překvapila vás Plzeň změnami v sestavě?

Do zápasu jsme vstoupili dobře, soupeře jsme prakticky nepustili do velké šance. Pečlivě jsme se na Plzeň připravovali. Udělala některé změny v sestavě, ale pro nás výškově nepříjemné. Viktorka nás dostávala v první půli pod tlak právě ze standardních situací. Několikrát nás podržel brankář Hanuš. Hlavně rohové kopy zaváněly brankou.

Co jste řekl hráčům o půli v kabině?

My jsme v první půli nebyli dopředu tak aktivní, jak jsme chtěli. Nedoplňovali jsme dobře Harbu. V kabině jsme si pak řekli, že musíme přidat a být aktivnější dopředu. Tenhle záměr nám zhatila Plzeň po pár sekundách druhé půle, kdy gólem potrestala naši nekoncentrovanost. Hráče jsem dál nabádal, aby neklesali na mysli a byli dál aktivní dopředu. Museli jsme vystřídat Vaculíka, který měl zdravotní problémy. Místo něj přišel ofenzivnější Kosak. Abychom zvýšili naši údernou sílu, šel na hřiště Mešanovič, což se vyplatilo. On umí šance, jakou mu vytvořil Harba, proměňovat. Dopředu jsme byli nebezpečnější a víc drželi míč. Měli jsme ještě jednu šanci, která také měla skončit brankou.

Co jste říkal výkonu gólmana Hanuše?

Byl výborný, několikrát nás podržel. Ale jeho kvalita pro mne není nic nového. Musím ale říct, že na remíze má zásluhu celý tým. Uhrát bod na hřišti mistra a z evropských pohárů ostříleného týmu je pro Jihlavu úspěch. Moc si toho bodu ceníme, ale musíme zůstat na zemi a v pátek doma s Bohemkou musíme ještě přidat.

Znamená to, že ani třicet bodů nepovažujete za pojištění záchrany?

Liga je záludná a už jsem zažil, že pokud nemáte bodů dostatek, to znamená, že vás nemůžou další týmy předstihnout, pak ještě nemůžeme říct, že jsme zachránění. Tenhle bod nám ale hodně pomohl. Pro nás bude velice důležité zvládnout tři domácí zápasy, které máme před sebou, a to v pátek s Bohemkou, potom s Brnem a Příbramí. To jsou týmy, s nimiž hrajeme o záchranu. S nimi to bude hodně těžké, protože proti soupeřům, kteří hrají evropské poháry, se umíme vypnout k dobrým výkonům. S těmi, s nimiž hrajeme o záchranu, míváme problémy. Musíme se dobře připravit už na Bohemku, to bude urputný boj.

Kolik bodů tedy potřebujete k záchraně?

Letos by mělo stačit dvaatřicet.

S Plzní jste hráli potřetí během pár týdnů. Máte vyrovnanou bilanci. Který z těch zápasů byl nejlepší?

Myslím si, že to byl pohárový zápas u nás. Plzeň nám dala brzy gól, my jsme se znovu dostali do vedení, ale po vyrovnání ukázala, jak je silná. Přesto jsme dali po standardní situaci vítězný gól. Myslím si, že to byl z obou stran nejvydařenější zápas. V tom prvním pohárovém jsme sice prohráli v Plzni 0:1, ale kdyby domácí proměnili penaltu, prohráli bychom asi vyšším rozdílem. Ten remízový ligový nebyl z naší strany tak dobrý. Bylo tam víc strachu a málo odvahy jít dopředu. Ale celkově to byly solidní zápasy. Diváci viděli ofenzivní fotbal, žádný beton. Na takový fotbal budou lidé chodit. O tom svědčí i fakt, že v Plzni je stále plno.

Jihlava hraje na jaře výborně, prohrála jen jednou. V čem vidíte největší zlepšení?

Hráčům jsem řekl, že pokud prohrají, mohou se porazit jenom sami. Jinak se jim nemůže nic stát. Když už nás soupeř přehraje a bude lepší, musejí si v kabině říct, že udělali maximum. Na zlepšení má podíl hodně faktorů. Je to určitě dobrá atmosféra v klubu, zdravé sebevědomí hráčů, jejich velká chuť do tréninku. Hráči vědí, o co jde. V mužstvu je spousta takových, kteří zažili druhou ligu a vědí, jak je těžké se dostat zpátky mezi nejlepší. Oni jsou profesionálové a vědí, o co jde. Není potřeba je moc přesvědčovat. Říkám jim, že musejí být pokorní a soustředit se na každý trénink.

Na podzim byla Jihlava nejhorším týmem na hřištích soupeřů, na jaře jste naopak venku ještě neprohráli. Co jste se snažil změnit pro venkovní zápasy?

Hlavně jsme začali hrát aktivně a kombinačně. Na to zaměřujeme i tréninky, abychom si přihrávali, neztráceli po druhé či třetí přihrávce míče. Nechtěli jsme hrát na nakopávané balóny, protože na to nemáme vhodné hráče. Harba je sice vysoký, ale jako Balkánec raději kombinuje, než se rve. Mešanovič také není typ, který by se chtěl prát. Netvrdím, že soupeře vždycky přehráváme. Neustále pracujeme s míčem. Snažíme se, aby to všechny bavilo, i ty, co nehrají. Snažíme se hrát ofenzivní fotbal, který se divákům líbí. Vštěpuji hráčům, aby byli hladovější po brankách. Jistě, máme nedostatky, ale pracujeme na jejich odstranění, což chce určitý čas.

Reklama