Hlavní obsah

Slavia měla v derby za faul Costy na Necida kopat penaltu, potvrdila Damková

Jasná penalta, zlobil se kouč Alex Pastoor. A slávisté měli pravdu. Za stavu 2:0 pro Spartu měli dostat šanci rozjetého rivala aspoň zbrzdit. Za faul Costy na Necida se pokutový kop zahrávat měl. Předsedkyně komise rozhodčích Dagmar Damková hodnotí i další sporné momenty 24. kola fotbalové ligy. Obě penalty pro Příbram proti Liberci podle ní byly nařízeny správně, naopak Plzeň měla kopat penaltu proti Jihlavě za zákrok Kučery na Štípka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slávistický útočník Tomáš Necid během derby se Spartou.

Článek

Rozhodčí Jan Jílek pochybil v sobotním utkání Gambrinus ligy, když v duelu Sparty se Slavií špatně posoudil souboj domácího obránce Costy s hostujícím útočníkem Tomášem Necidem. Předsedkyně komise rozhodčích FAČR Dagmar Damková řekla, že po střetu měl být proti Spartě při jejím vedení 2:0 ve druhém poločase nařízen pokutový kop.

„Bez debat to byl jednoznačný faul, šlo o jasné vražení bránícího do útočícího hráče. Pro mě to je neomluvitelná chyba a je to škoda, protože rozhodčí si jinak ve sledovaném utkání vedl téměř výborně. Tímto rozhodnutím si Jan Jílek svůj výkon částečně pokazil," hodnotí Damková.

Ardeleánu nejspíš rozhodl správně

Šéfka sudích se kloní k názoru, že sudí Petr Ardeleánu v duelu Příbrami s Libercem nařídil ve prospěch domácího týmu správně oba pokutové kopy.

„Obě situace byly velmi složité na posouzení a ani v komisi rozhodčích jsme k nim zatím nezaujali jednoznačné stanovisko. Pokud budu mluvit za sebe, tak rozhodčí Ardeleánu postupoval správně," myslí si Damková.

„Při první situaci bránící hráč Rajnoch sice nejprve protihráči vypíchl míč, ale vzápětí mu podrazil nohy, což je faul. Při druhém střetu se mi z opakovaných záběrů už vůbec nezdálo, že by Rajnoch vůbec míč zasáhl. Skluzem přímo trefil nohy příbramského hráče. Rozhodčí Ardeleánu měl v obou případech dobré postavení a podle mě rozhodl v souladu s pravidly."

Také Královec měl penaltu písknout

Rozhodčí Pavel Královec naopak podle Damkové měl ve prospěch Plzně posoudit jako „penaltový" střet jihlavského Tomáše Kučery s domácím záložníkem Davidem Štípkem.

„Nenařízení pokutového kopu bylo chybou," říká Damková.

Reklama

Související témata: