Hlavní obsah

Fanoušci Slavie vzkazují policii: Mlaťte si svoje děti, naše mlátit nebudete! A zvažují žalobu

Praha

Hrubě se fanouškům Slavie nelíbil zásah policie proti jejich průvodu v sobotu 12. dubna, při němž policie zadržela 83 výtržníků. Hnutí fanoušků červenobílých to oznámilo na svých stránkách v příspěvku nazvaném „Otevřený dopis Policii ČR, fanouškům Slavie a všem slušným lidem“, v němž uvádí, že zvažuje podat na policii žalobu.

Pochod fanoušků Slavie na Letnou.Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Fanoušci Slavie měli sraz v sobotu v dopoledních hodinách v Edenu a společně vyrazili směrem ke sparťanskému stadiónu na Letné, kde se od 15:00 konalo pražské derby. Metrem se přemístili do centra a ze Staroměstského náměstí zamířili Pařížskou ulicí přes Čechův most a Letenské sady ke stadiónu Sparty.

Policie monitorovala celý průchod, k nejčastějším střetům došlo na Čechově mostě. „Dne 12.4.2014 jsme byli svědky policejní akce proti pochodu příznivců SK Slavia Praha, jež byla absolutně neadektvátní situaci a jejímž úkolem bylo pouze zastrašení fanoušků a ukázkou síly. Máme pro zasahující policisty a ty, kteří vydali rozkaz, jediný vzkaz: mlaťte si svoje děti, naše beztrestně mlátit nebudete!" uvedli fanoušci na svém webu slavistickenoviny.cz.

Fanouškům vadily krvavé obličeje

Policie předem varovala slávistické příznivce, aby nepoužívali v pražských ulicích pyrotechniku. V Pařížské ulici a zejména pak na Čechově mostě se ale ozývaly dělbuchy a policie svou výhružku splnila. Mnohé z pochodujících diváků pak policisté zadrželi. Někteří z nich měli na obličejích krvavé rány.

„Nechceme tolerovat bezdůvodnou policejní brutalitu a žádáme všechny fanoušky či jiné svědky, aby nám zaslali nahrávky, fotografie, či svědectví a na jejich základě Odbor Přátel SK Slavia Praha (jak zní oficiální název fanouškovského sdružení - pozn. red.) bude činit právní kroky (včetně podání trestního oznámení a stížnosti ke Generální inspekci bezpečnostních sborů)," pokračují slávističtí fanoušci.

Debaty ohledně násilí na stadiónech a v ulicích ve spojitosti s fotbalovými zápasy se rozdmýchaly po zápase 21. kola Gambrinus ligy, v němž se přímo na stadiónu střetli rowdies Baníku a Sparty.

Fanoušci Slavie odcházeli z Letné zklamaní, jejich tým prohrál 0:3 a čeká ho boj o záchranu v nejvyšší soutěži.

Byl zásah policistů na Čechově mostě neadekvátní?
Ano, policisté to přehnali
21,7 %
Ne, policisté se zachovali správně
78,3 %
Celkem hlasovalo 26181 čtenářů.

Reklama

Související témata: