Hlavní obsah

Vavruška prožil v Liberci úspěšnou premiéru. O sestavě jsem měl jasno, tvrdil kouč

Josef PešoutSport.czPrávo

Vítěznou premiéru na lavičce fotbalistů Slovanu Liberec prožil fotbalový trenér David Vavruška. Nástupce mimořádně úspěšného kouče Jaroslava Šilhavého, který pod Ještědem před pár dny skončil, přivedl severočeský tým k tříbodovému zisku po výhře 2:1 nad Slováckem. Výsledek znamená, že Liberečtí se dál drží v kontaktu se třetím místem prvoligové tabulky. I podle Vavrušky byl sobotní duel typickým zápasem dvou rozdílných poločasů.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér Liberce David Vavruška.

Článek

„Neobjevím Ameriku, když řeknu, že v první půli jsme si počínali velmi špatně. Hráčům se nedostaly na hřiště informace o tom, jak chceme hrát. Výtky jsem měl hlavně k jejich konkrétnímu postavení při napadání a vadil mi hluboký blok, který mi není vlastní," pustil se Vavruška do hodnocení. „Jsem rád, že přenos pokynů zafungoval aspoň po přestávce. Nabádal jsem mužstvo k většímu nasazení," prozradil novopečený trenér impuls k obratu.

Výhru svými góly zařídili Jan Rajnoch a Marek Jarolím z penalty. „Jsou to zkušení borci, kteří splnili očekávání. Přiznám se, že jsem nad sestavou proti Slovácku neprožíval dilema. Rozhodl jsem se pro ni ještě dříve, než jsem poprvé vstoupil do kabiny „áčka". Už na svém prvním tréninku jsem věděl, v jakém složení nastoupíme," tvrdil Vavruška.

O pokutovém kopu, který Jarolím s přehledem proměnil, měl trenér jasno. „Vyplynulo to z našeho tlaku. Narůstal počet náběhů do vápna a soupeř se nemohl soustředit jen na naše dva útočníky, ale dopředu se dostávalo až pět hráčů. Takže bránící strana to měla těžší v defenzivě," poznamenal trenér.

Zlomový zápas pro Slovan

Souboj se Slováckem byl pro Liberec prý svým způsobem zlomový. „Před zápasem jsme věděli, že pokud jej nezvládneme, budeme muset řešit, co dál. Pohárové šance by se asi ztenčily. Ale vyhráli jsme a pokračujeme v předsezónních cílech. Chceme se připravit na nejbližší střetnutí na Spartě. To, že má krůček k titulu a že hodlá brzy slavit, mě nezajímá," pravil Vavruška, který si za asistenta vybral Džimise Bekakise.

„Kdysi se mu trenérsky dařilo v tehdy druholigovém Chomutově. Dobře ho znám a je to ten typ trenéra, jemuž když ráno v půl deváté zavolám s prosbou o spolupráci, je v osm večer téhož dne v Liberci," zvolil první muž liberecké lavičky osobitý příměr pro svého kamaráda.

Trenér Slovácka Svatopluk Habanec se s Vavruškou potkal v Teplicích. „Když jsem působil u teplického áčka jako asistent, nebo jsem vedl béčko, David tam pracoval úspěšně s mládeží. Od té doby vnímám jeho entuziasmus pro fotbal. Ale fakt, že v Liberci bude debutovat zrovna proti mému týmu, jsem vnímal realisticky. Spíš jsme se soustředili na vlastní výkon," uvedl kouč poraženého celku.

Reklama

Související témata: