Hlavní obsah

Prase z Afriky údajně nezaznělo. Plzeň žádá omluvu od slávistického kouče Pastoora

Pondělní zápas Slavia - Plzeň (0:2) se zřejmě ještě nějaký čas bude dohrávat v debatách a ostrých narážkách. Vedení plzeňského fotbalového klubu necelých 24 hodin po utkání znovu striktně odmítlo, že by trenér Dušan Uhrin mladší rasisticky urazil obránce Slavie Fernanda Nevese. A co víc? Žádá omluvu od trenéra Slavie Alexe Pastoora, který Uhrina obvinil na tiskové konfereci. Pokud se tak nestane, Západočeši hrozí, že budou zvažovat další kroky k očištění trenérova jména.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fernando Neves ze Slavie po prohře s Plzní.

Článek
Fotogalerie

Trenér Slavie Pastoor tvrdil, že má od hráčů zprávy o tom, že měl Uhrin k Nevesovi po jeho faulu na plzeňského Tomáše Hořavu rasistické narážky. Podle deníku Sport se mělo jednat o slovní spojení "Prase z Afriky". Zdroj zůstal nespecifikován. Z Plzně přichází rázně odmítavý postoj.

Generální ředitel Viktorie Adolf Šádek reagoval na klubových stránkách. "Během utkání ani po něm se trenér Dušan Uhrin neuchýlil k jakýmkoliv urážkám hráčů Slavie, tím méně pak k výrokům s rasistickým podtextem. Jsme přesvědčeni, že naše závěry potvrdí také přítomné kamery České televize, potažmo pak výpověď čtvrtého rozhodčího," uvedl v prohlášení.

Tím, kdo napadal, byl podle Šádka zadák z Kapverdských ostrovů Neves. "Během zápasu a především pak po jeho skončení se uchýlil k verbálním útokům směrem k našemu trenérovi daleko za hranicí slušného chování," tvrdil v rozporu s tím, co po zápase říkal slávistický trenér.

"Ačkoliv nerozumím jazyku, bylo mi hráči řečeno, že proběhla hádka mezi koučem Plzně a naším hráčem Nevesem. Prý měl (Uhrin) na adresu našeho hráče nějaké rasistické poznámky," sdělil Pastoor.

Plzeň chce očistit Uhrinovo jméno

"Skutečnost, že toto konkrétní nařčení z úst Alexe Pastoora bylo proneseno na oficiálním setkání s médii a především pak v zásadní záležitosti, jakou je problematika rasismu, je o to více alarmující," pokračoval Šádek.

Žádá Pastoorovu omluvu. "Pokud tomuto požadavku nebude vyhověno, bude vedení plzeňského klubu zvažovat další kroky vedoucí k naprostému očištění jména Dušana Uhrina i jím vedeného mužstva," dodal Šádek.

Třaskavá situace nastala v 62. minutě, kdy se po faulu Nevese na Hořavu strhla před plzeňskou střídačkou mela a Neves se pustil do slovní přestřelky s Uhrinem. A vše pokračovalo při odchodu z trávníku. "Já s ním nic neměl, to Neves se mnou. Když řeknu, co mi řekl, je to tak na deset kol pro něj," pravil plzeňský trenér.

Plzeň nechce více řešit Nevesovo chování. "Čím se naopak hodláme zabývat, jsou výše zmíněna lživá nařčení kouče Slavie směrem k plzeňskému trenérovi," dodal Šádek.

Sešívaní spoléhají na šetření FAČR

Slavia se rozhodla, že už roztržku nebude komentovat.

"Domníváme se, že FAČR má dostatek standardních nástrojů k tomu, aby celou záležitost řádně prošetřila. My se budeme soustředit na důležité zápasy, které nás v závěru sezóny čekají, a nehodláme plýtvat energií v mediálních přestřelkách. Proto se k této záležitosti nebudeme dále vyjadřovat," uvedl vršovický klub ve svém prohlášení.

Reklama

Související témata: