Hlavní obsah

Berkovec svou Slavii v bratrovražedném derby nepotopí. Sešívaní mu start zatrhli!

Praha

Jenom dvě tramvajové zastávky dělí oba vršovické stadióny. A již dlouho nebylo fotbalové derby Bohemians - Slavia tak vypjaté, jako bude v neděli večer. Vždyť pět kol před koncem Gambrinus ligy mají oba rivalové stejný bodový zisk a náskok jediného bodu na poslední Baník. V Ďolíčku vzplane doslova bratrovražedná bitva, protože záchrana v lize kyne dost možná jen vítězi ostře sledovaného derby...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Bohemians 1905 Martin Berkovec.

Článek

Bitva začala již s předstihem, i když zatím jen na diplomatickém poli. Klokani do úterý čekali na konečné rozhodnutí vedení Slavie ohledně povolení startu pětadvacetiletého brankáře Martina Berkovce, který je do Ďolíčku zapůjčen do konce sezóny právě od sešívané konkurence. Nakonec se vedení Slavie rozhodlo využít klauzuli ve smlouvě o hostování, jež start proti mateřskému klubu povoluje pouze pod podmínkou nemalé finanční kompenzace ze strany Bohemky. Z toho důvodu bude trenér Klusáček do sestavy pro derby vybírat pouze mezi Jiřím Havránkem a Peterem Gabrišem.

„Hlavní problém spatřujeme ve sportovně etické rovině. Fakta jsou následující: Oba soupeři hrají o záchranu a Martin Berkovec se za pět týdnů znovu připojí do přípravy Slavie, kde s ním do budoucna počítáme," vysvětluje sportovní ředitel Karol Kisel, proč Slavia po důkladném zvážení situace rozhodla neumožnit Berkovcovi start v derby.

Slavia chce nechat gólmana v klidu

„V utkání může nastat celá řada situací, které by mohly vyvolat různé spekulace a v důsledku se otočit proti němu, ať už v jeho současném, nebo budoucím působišti. Považujeme za důležité hráče před těmito vlivy ochránit a oceňujeme, že zástupci Bohemians Praha 1905 naše stanovisko přijali," dodává Kisel.

Pro klokany je to samozřejmě rána, Berkovec je velkou oporou týmu. Na druhou stranu museli s touto eventualitou počítat. Vždyť ani v podzimním derby nemohl Berkovec proti svému mateřskému klubu nastoupit. Ve 12. kole ho v brance zastoupil Havránek a Slavia Juharovým gólem vyhrála 1:0.

Bohemka tedy přišla o gólmanskou jedničku, na druhou stranu Slavia má velkou marodku a v posledním duelu s Plzní přišla ještě o zraněného Boudjemau a vykartovaného Nevese.

Zápas Bohemians 1905 - Slavia se hraje v neděli od 20:15, přímý přenos vysílá Fanda/Nova Sport, on-line reportáž na Sport.cz.

Jak dopadne zápas Bohemians - Slavia?
Zvítězí Bohemians
59,9 %
Zápas skončí remízou
13,7 %
Zvítězí Slavia
26,4 %
Celkem hlasovalo 7577 čtenářů.

Reklama

Související témata: