Hlavní obsah

Češi se utkají v daviscupové baráži s Thajskem

PRAHA

Čeští tenisté se v baráži o Světovou skupinu Davisova poháru utkají s Thajskem. Rozhodlo o tom dnešní losování v londýnském sídle Mezinárodní tenisové federace. Svěřenci kapitána Cyrila Suka pocestují k utkání na půdu soupeřů, zápasy jsou naplánovány na 19. - 21. září.

Foto: ČTK/Dan Krzywoň

Cyril Suk při čtyřhře v utkání prvního kola DC s Ruskem.

Článek

Český tým jako jediný v novodobé historii soutěže ze Světové skupiny nikdy nesestoupil. Letos začátkem února tenisté prohráli v prvním kole Světové skupiny doma s Ruskem těsně 2:3.

S Thajskem se čeští tenisté v Davisově poháru nikdy nesetkali a o dějišti utkání rozhodl los. Thajci se do baráže dostali po výhře nad Uzbekistánem v Asijsko-oceánské zóně.

V první stovce jen P. Srichaphan

Jedničkou Thajska je momentálně desátý hráč pořadí Champions Race ATP a dvanáctý v žebříčku pro nasazování do turnajů Paradorn Srichaphan. Davisův pohár letos dále hráli Danai Udomchoke (217. v žebříčku pro nasazování do turnajů), Attapol Rithiwattanapong (1108.) a Narathorn Srichaphan (-).

Thajci hrají Davisův pohár od roku 1958 a teprve podruhé usilují o postup do Světové skupiny. K prvnímu utkání baráže se dostali loni a prohráli ve Velké Británii 2:3 na zápasy.

České tenisty čeká za posledních devět ročníků již pátý zápas o záchranu mezi elitou. Naposledy se udrželi po výhře nad Rumunskem v roce 2001, o dva roky dříve si snadno poradili s Uzbekistánem.

Štěpánek: není to nejhorší

Singlista Radek Štěpánek los komentoval slovy: "To je pěkně daleko." Paradorna Srichaphana označil za velice nepříjemného hráče, ale nikdy s ním nehrál. "Je na hraně světové desítky a podává skvělé výkony. Další thajské tenisty neznám a nevím, jak na tom jsou," uvedl Štěpánek.

Los obecně nepovažoval za špatný ani za dobrý. "Není to nejhorší," dodal tenista. Jaký povrch Thajci pro zářijové utkání zvolí, se neodvážil tipovat, ale domníval se, že počítat se dá s rychlým kurtem. "Bude vedro, a proto se bude hrát venku," řekl Štěpánek.

Suk byl zaskočen

Kapitán Cyril Suk, který hraje společně s Martinem Dammem čtyřhru na turnaji v Estorilu, byl losováním zaskočen. "Čeká nás složitá cesta a neznámé podmínky budou naším dalším soupeřem," komentoval Suk los pro Český rozhlas Radiožurnál. "Ale mohli nás potkat těžší soupeři. Výsledek losu je středně těžký," dodal.

Suk i v současnosti nejlepší český hráč Jiří Novák shodně považují Srichaphana za nebezpečného protivníka. "Je momentálně výborným hráčem a v tom je los nepříjemný," řekl Novák Českému rozhlasu.

Podle Kukala to horší být nemohlo

O dalších hráčích Thajska Novák nic nevěděl. "Ti nejsou zdaleka tak kvalitní, ale domácí prostředí vždycky vytvoří kulisu, která může udělat případné zázraky," upozornil Suk.

Osmadvacetiletý Novák označil soupeře za přijatelného. Problémem podle něj může být neznámé prostředí. "Na jejich podmínky nebudeme zvyklí," vysvětlil.

Bývalý kapitán Jan Kukal, momentálně trenér Jiřího Nováka, los označil za velice obtížný. "To je možná to nejhorší, co mohlo být. Možná Ekvádor venku by byl ještě těžší," mínil Kukal.

Los baráže:
Thajsko - Česká republika, Rakousko - Belgie, Kanada - Brazílie, Německo - Bělorusko, Maroko - Velká Británie, Nizozemsko - Indie, Ekvádor - Rumunsko, Slovensko - USA
Přehled barážových utkání ČR od roku 1995:
1995ČR - Zimbabwe 4:1 v Praze,
1998ČR - Jihoafrická republika 5:0 v Praze,
1999ČR - Uzbekistán 5:0 v Taškentu,
2001ČR - Rumunsko 3:2 v Prostějově,
2003ČR - Thajsko v Thajsku
Vzájemná bilance hráčů:
Novák - P. Srichaphan 1:0
2002, Madrid (tvrdý povrch) 4:6, 6:3, 6:4,
Ulihrach - P. Srichaphan 0:1
2002, Long Island (tvrdý) 6:7, 5:7,
J. Vacek - P. Srichaphan 0:2
2002, Delray Beach (tvrdý) 7:5, 4:6, 4:6,
2003, Čennaí (tvrdý) 5:7, 2:6.
Štěpánek s P. Srichaphanem nehrál

Reklama

Související témata: